Αξιολόγηση και εκπαίδευση
Educational assessment
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Αξιολόγηση ; Εκπαίδευση ; Aνησυχίες ; Αξιολόγηση ; Εκπαίδευση ; Aνησυχίες ; ΔισταγμόςΠερίληψη
Εισαγωγή: Η αξιολόγηση στην εκπαίδευση αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να προαχθεί η ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου και η εξέλιξη των εκπαιδευτικών.
Σκοπός: Η διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών καθώς και οι ανάδειξη των παραγόντων που επηρεάζουν τις απόψεις αυτές.
Υλικό και Μέθοδος: Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 82 εκπαιδευτικοί και η συλλογή των δεδομένων έγινε με τη χρήση ερωτηματολογίου, που αποτελείτο από 4 ενότητες που αφορούσαν τα δημογραφικά και τα επαγγελματικά χαρακτηριστικά του δείγματος, ερωτήματα για την αναγκαιότητα της αξιολόγησης γενικά και ειδικά της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού. Η ανάλυση των δεδομένων έγινε με το στατιστικό πακέτο SPSS v 19 και η στατιστική σημαντικότητα τέθηκε στο p=0,05.
Αποτελέσματα: Η ενημέρωση σχετικά με την αξιολόγηση δεν βρέθηκε να είναι ικανοποιητική και παρά το ότι η πλειοψηφία θεωρεί σημαντικό το διάλογο μεταξύ των φορέων, η ικανοποίησή τους από την επικοινωνία με το Υπουργείο ήταν μέτρια. Η πλειοψηφία θεωρεί την αξιολόγηση, τόσο της σχολικής μονάδας όσο και την ατομική, αναγκαία, όπως και τη χρήση των αποτελεσμάτων για τη βελτίωση των αδύναμων σημείων και των προβλημάτων, χωρίς όμως την ελεύθερη πρόσβαση όλων σε αυτά. Ο καλύτερος τρόπος αξιολόγησης βρέθηκε να είναι ο συνδυασμός εσωτερικής και εξωτερικής με την προϋπόθεση ύπαρξης των απαραίτητων δεξιοτήτων. Οι κυριότεροι προβληματισμοί βρέθηκαν να είναι η επίτευξη δημιουργίας κλίματος ασφάλειας και η διατάραξη των σχέσεων αλλά και η ανησυχία για την αντικειμενικότητα της αξιολόγησης. Οι παράγοντες που βρέθηκαν να επηρεάζουν τις απόψεις έναντι της αξιολόγησης ήταν η σχέση εργασίας, το φύλο και η ηλικία.
Συμπεράσματα: Υπάρχει δυσπιστία έναντι της αξιολόγησης στην εκπαίδευση παρά την αναγνώριση ότι είναι αναγκαία. Υπάρχει ανάγκη διεξαγωγής περεταίρω μελετών προκειμένου να εκπονηθούν στρατηγικές που θα προάγουν τη συνεργασία ως προς τη σωστή και ποιοτική εφαρμογή της αξιολόγησης στην εκπαίδευση.