Ο ρόλος της σχολικής ηγεσίας στην ένταξη των νεοεισερχόμενων εκπαιδευτικών. Η βιώσιμη ηγεσία μπορεί να κάνει τη διαφορά;
The role of school leadership in the integration of new teachers. Can sustainable leadership make a difference?
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Σχολική ηγεσία ; Νεοεισερχόμενοι εκπαιδευτικοί ; Ένταξη ; Βιώσιμη ηγεσίαΠερίληψη
Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να διερευνήσει τους παράγοντες εκείνους που συνδέονται με την ένταξη των νεοεισερχόμενων εκπαιδευτικών στο νέο τους εργασιακό περιβάλλον και να εξετάσει παράλληλα τον ρόλο της βιώσιμης ηγεσίας στη διαδικασία της ομαλής μετάβασης τους στις καινούργιες συνθήκες εργασίας τους.
Μεθοδολογία: Εκατόν πενήντα νεοεισερχόμενοι εκπαιδευτικοί, 133 γυναίκες (88,7%) και 17 άνδρες (11,3%) από τον γενικό πληθυσμό της Ελλάδος έλαβαν μέρος στην έρευνα. Η διαδικασία συλλογής των δεδομένων έγινε με την μέθοδο της σκόπιμης δειγματοληψίας/διαθεσιμότητας και χιονοστιβάδας. Ένα αυτό-συμπληρούμενο ερωτηματολόγιο το οποίο σχεδιάστηκε από την ερευνήτρια για τις ανάγκες της συγκεκριμένης εργασίας χορηγήθηκε στους συμμετέχοντες. Το ερωτηματολόγιο αποτελούταν αρχικά από 42 στοιχεία τα οποία αξιολογούσαν διάφορους παράγοντες που συνδέονται με την καλύτερη ενσωμάτωση των νέων εκπαιδευτικών στην εργασία τους όπως δυσκολίες, χαρακτηριστικά σχολικού ηγέτη, χαρακτηριστικά βιώσιμης σχολικής ηγεσίας και στρατηγικές διαχείρισης δυσκολιών.
Αποτελέσματα: Η διερευνητική παραγοντική ανάλυση με την μέθοδο των κυρίων συνιστωσών ανέδειξε την ύπαρξη 3 παραγόντων, ονόματι στάσεις/χαρακτηριστικά σχολικού ηγέτη, δυσκολίες νεοεισερχόμενων και προώθηση στρατηγικών. Επιπλέον, στατιστικά σημαντικές θετικές συσχετίσεις σημειώθηκαν ανάμεσα στις στάσεις/χαρακτηριστικά του σχολικού ηγέτη και τον περιορισμό των δυσκολιών των νεοεισερχόμενων εκπαιδευτικών (p= 0,001), ανάμεσα στις στάσεις/χαρακτηριστικά του σχολικού ηγέτη και την προώθηση στρατηγικών (p=0,003) και ανάμεσα στην προώθηση στρατηγικών και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δυσκολιών (p=0,032).
Συζήτηση: Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν παλαιότερες έρευνες που ανέφεραν παρόμοιες συσχετίσεις. Παρόλα αυτά, δεν καταφέραμε να επεξηγήσουμε πλήρως τον ρόλο της βιώσιμης ηγεσίας στην ομαλότερη ένταξη των νέων εκπαιδευτικών αφού ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της δεν θεωρήθηκαν ως ξεχωριστοί παράγοντες ηγεσίας αλλά ενσωματώθηκαν με τα κοινά χαρακτηριστικά της σχολικής ηγεσίας. Περαιτέρω έρευνα στο κοινωνικό-πολιτισμικό πλαίσιο της Ελλάδας κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να αποκτήσουμε μια πλήρης εικόνα της βιώσιμης ηγεσίας στην εκπαίδευση.