Κριτική διερεύνηση των αποκλίσεων των προϋπολογισμών
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Προϋπολογισμός ; Απόκλιση ; Είδη προϋπολογισμών ; Κατάρτιση προϋπολογισμώνΠερίληψη
Ο σύγχρονος επιχειρηματικός κόσμος βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπος με ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και ευμετάβλητο περιβάλλον. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες προσπαθεί να εντοπίσει τα κατάλληλα εργαλεία – κλειδιά για να μπορέσει να επιβιώσει μεταξύ των ανταγωνιστών του, να παράγει ικανοποιητικά κέρδη για τους μετόχους του και παράλληλα να διαχειριστεί με τον πλέον αποδοτικότερο τρόπο τους ανθρώπινους πόρους του. Η παρούσα μελέτη επικεντρώνεται στη χρήση των προϋπολογισμών από τις επιχειρήσεις, ως εργαλείο για την επίτευξη της στρατηγικής τους. Συγκεκριμένα, εστιάζει στον τρόπο σχεδιασμού και ανάπτυξης ενός προϋπολογισμού, στις παρατηρούμενες αποκλίσεις μεταξύ του αρχικού και του τελικού του σχεδίου και στο πως εν τέλει αυτές οι αποκλίσεις αντιμετωπίζονται από τις επιχειρήσεις.
Στα αρχικά στάδια της μελέτης παρουσιάζονται τα οφέλη και οι αδυναμίες κατάρτισης των προϋπολογισμών καθώς και τα είδη των προϋπολογισμών που συναντώνται σήμερα στη βιβλιογραφία. Εν συνεχεία, παρατίθενται λεπτομέρειες για τον τρόπο που διεξάχθηκε η έρευνα, η οποία στηρίχθηκε καθαρά στη συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, εστιάζοντας στα στοιχεία που προήλθαν μέσα από 40 άρθρα που επιλέχθηκαν για τη σύνταξη της παρούσης. Από την ανάγνωση της επιλεχθείσας βιβλιογραφίας, προκύπτουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τόσο της παραδοσιακής κατάρτισης των προϋπολογισμών όσο και των εναλλακτικών μεθόδων κατάρτισης τους, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην σύγχρονη μέθοδο «πέρα από τον προϋπολογισμό».
Καταλήγοντας, όλες οι σύγχρονες μορφές προϋπολογισμών παρουσιάζουν αδυναμίες, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν είτε μέσα από την ανανέωση των υφιστάμενων διαδικασιών τους είτε μέσα από την αποκέντρωση της διοικητικής δομής των οργανισμών, ώστε η υλοποίηση της στρατηγικής και των στόχων τους να μην αποτελεί αποκλειστικά ευθύνη των ανώτερων διευθυντικών στελεχών αλλά να μεταφέρεται και στα χαμηλότερα ιεραρχικά επίπεδα.