Επιχειρηματική ηγεσία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα
Entrepreneurial leadership in secondary education in Greece
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Επιχειρηματική ηγεσίαΠερίληψη
Οι προκλήσεις, οι υποχρεώσεις αλλά και οι κίνδυνοι που καλείται να αντιμετωπίσει ένα σχολείο στη σημερινή εποχή είναι ποικίλες, ετερογενείς, σύνθετες, διαρκείς και καθημερινές. Συνεπώς, για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του, για την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των μελών του και φυσικά για την πορεία του προς μια κατεύθυνση ανάπτυξης, είναι ανάγκη να διοικείται από κάποιον ηγέτη• από έναν επιχειρηματικό ηγέτη. Ένας τέτοιος ηγέτης-Διευθυντής είναι η προσωπικότητα αυτή που λειτουργεί με άξονα και εργαλεία τα στοιχεία, τις κουλτούρες, τις νοοτροπίες, τις τεχνικές και τις στρατηγικές της επιχειρηματικότητας, προσαρμοσμένες στα σχολικά δεδομένα και προς όφελος των στόχων που η ίδια η σχολική μονάδα θέτει.
Η παρούσα εργασία αποσκοπεί στο να μελετήσει εάν απαντάται, σε ποιο βαθμό και με ποια μορφή η εν λόγω μορφή ηγεσίας στα σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ελλάδας, λαμβάνοντας υπόψη και τις λίγες σχετικές μελέτες που φαίνεται να υπάρχουν έως σήμερα. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιείται ποσοτική έρευνα με τη χρήση ερωτηματολογίων και χορηγείται στους εκπαιδευτικούς, ώστε να καταγραφεί η δική τους άποψη, ενώ παράλληλα, μέσω συνεντεύξεων, σημειώνεται και η αντίστοιχη γνώμη των ίδιων των Διευθυντών.
Συνδυάζοντας και αναλύοντας το σύνολο των δεδομένων που συλλέχθηκαν, προκύπτουν κάποια, αναμφίβολα θετικά, αποτελέσματα και συμπεράσματα. Αρχικά οι νεότεροι Διευθυντές είναι καταρτισμένοι γύρω από την διοίκηση και αυτό φαίνεται να τους οδηγεί στο να υιοθετούν, να εφαρμόζουν, να σκέφτονται και να λειτουργούν με προσεγγίσεις, μεθόδους και λογικές επιχειρηματικής ηγεσίας. Πιο συγκεκριμένα, καταγράφονται ευρήματα που αποδεικνύουν ότι είναι ανοιχτοί σε νέες ιδέες και προτάσεις, ενώ παράλληλα προκαλούν, ενημερώνουν και ωθούν και τους υφισταμένους τους να επιμορφώνονται, να αναζητούν και να χρησιμοποιούν και αυτοί σύγχρονες τεχνικές. Παράλληλα, επικοινωνούν με όλους τους εμπλεκόμενους, συνεργάζονται αρμονικά με όποιον απαιτείται, σέβονται και εκτιμούν τους εκπαιδευτικούς του σχολείου τους, υιοθετώντας τη συμμετοχικότητα στη λήψη αποφάσεων και τέλος, εδραιώνουν σε αυτό ένα καλό κλίμα. Αναμφίβολα, όπως και η σχετική βιβλιογραφία περιγράφει, πρόκειται για χαρακτηριστικά και ενέργειες επιχειρηματικών ηγετών που δείχνουν να χρωματίζουν σε κάποιο σημαντικό βαθμό τους Διευθυντές των σχολείων Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα.