Συντηρητικότητα στη λογιστική απεικόνιση και εταιρική διακυβέρνηση
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Λογιστική συντηρητικότητα ; Εταιρική διακυβέρνησηΠερίληψη
Η παρούσα μελέτη έρχεται να προστεθεί στην υπάρχουσα βιβλιογραφία εξετάζοντας τη σχέση μεταξύ συντηρητικότητας στη λογιστική απεικόνιση και εταιρικής διακυβέρνησης και πως η ποιότητα της εταιρικής διακυβέρνησης επιδρά στην ύπαρξη συντηρητικότητας στις λογιστικές αναφορές μιας επιχείρησης. Σύμφωνα με την βιβλιογραφία εταιρίες με ισχυρή εταιρική διακυβέρνηση επιδεικνύουν μεγαλύτερο βαθμό λογιστικής συντηρητικότητας (Garcia Lara et al., 2009a). Η συντηρητικότητα εκφράζεται ως η ασύμμετρη αναγνώριση των κερδών έναντι των ζημιών και ως εταιρική διακυβέρνηση το σύνολο των μηχανισμών που στοχεύουν στην διασφάλιση της απόδοσης της επένδυσης των παρόχων κεφαλαίου.
Για την ανάλυση χρησιμοποιήθηκε δείγμα 678 εταιριών της Ευρωζώνης και για τα έτη 2005 έως 2019. Ο υπολογισμός της συντηρητικότητας πραγματοποιήθηκε βάσει δύο εναλλακτικών μέτρων που αφορούν την κυρτότητα του καθαρού εισοδήματος και τα μη λειτουργικά δεδουλευμένα έσοδα και είναι βασισμένα στην έρευνα των Givoly and Hayn, (2000). Για μέτρηση της ποιότητας της εταιρικής διακυβέρνησης αρχικά χρησιμοποιήθηκε ένας αναλυτικός δείκτης, που παρέχει η βάση δεδομένων ASSET4, και στη συνέχεια επιμέρους δείκτες που η βιβλιογραφία έχει δείξει πως επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της εταιρικής διακυβέρνησης.
Αρχικά εκτιμήθηκε η σχέση για το σύνολο του δείγματος, τα αποτελέσματα της έρευνας προβλέπουν την τάση πως η αύξηση στην ποιότητα της εταιρικής διακυβέρνησης οδηγεί στην ύπαρξη συντηρητικότητας στην λογιστική απεικόνιση. Επίσης στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε διαχωρισμός βάσει του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ των χωρών του δείγματος, με την πλειοψηφία των ευρημάτων να δείχνει πως υπάρχει θετική σχέση μεταξύ ποιότητας εταιρικής διακυβέρνησης και συντηρητικότητας τόσο για της μακροοικονομικά ισχυρές, όσο και λιγότερο ισχυρές χώρες. Τέλος έγινε ένας ακόμη διαχωρισμός του δείγματος για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των θεσμών κάθε χώρας, όπου από τα αποτελέσματα των παλινδρομήσεων προκύπτει πως στις χώρες με μικρότερη αποτελεσματικότητα των θεσμών η θετική επίδραση της εταιρικής διακυβέρνηση στην ύπαρξη συντηρητικότητας, είναι μεγαλύτερη από ότι στο αρχικό δείγμα.