Εκμάθηση μαθηματικών με βάση το παιχνίδι στο δημοτικό σχολείο
Game-based learning of mathematics at primary school
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Εκμάθηση με βάση το παιχνίδι ; ARCS ; Διδακτικά παιχνίδια μαθηματικών ; Game-based learningΠερίληψη
Σε αυτή την διπλωματική εργασία σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ένα e-course για το μάθημα των μαθηματικών της ΣΤ΄ τάξης δημοτικού σχολείου για την ενότητα των δεκαδικών αριθμών. Το εκπαιδευτικό μοντέλο στο οποίο στηρίχθηκε ο σχεδιασμός αυτός ήταν το ARCS, βάση των τεσσάρων συνιστωσών του, οι οποίες είναι οι εξής:
1. Attention (Προσοχή).
2. Relevance (Συσχέτιση).
3. Confidence (Εμπιστοσύνη).
4. Satisfaction (Ικανοποίηση).
Επίσης, το συγκεκριμένο e-course στηρίχθηκε, ως προς το περιεχόμενό του, στα παρακάτω τρία διδακτικά παιχνίδια μαθηματικών:
1. Οι αριθμοί διασταυρώνονται.
2. Φτάσε στην άκρη.
3. Τουρνουά πρόσθεσης.
Στην έρευνα που έγινε μελετήθηκε κατά πόσο τα διδακτικά παιχνίδια μαθηματικών ΣΤ΄ τάξης δημοτικού σχολείου, μπορούν να βελτιώσουν την απόδοση των μαθητών, το κίνητρό τους και την ικανοποίησή τους για το συγκεκριμένο μαθησιακό αντικείμενο.
Στην έρευνά μας έλαβαν μέρος 37 μαθητές ΣΤ΄ τάξης από τρία δημοτικά σχολεία των περιοχών της Αρτέμιδας, της Ραφήνας και των Σπάτων. Ως ερευνητικό εργαλείο χρησιμοποιήθηκε ένα ερωτηματολόγιο.
Τα στατιστικά κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν τα εξής:
1. Χρήση δεικτών περιγραφικής στατιστικής, όπως μέσος όρος (mean), διάμεσος (median), τυπική απόκλιση (standard deviation), μέγιστο (max) και ελάχιστο (min).
2. Ανάλυση συχνοτήτων (frequencies).
3. Ανάλυση αξιοπιστίας (reliability analysis) Cronbach΄s Alpha.
4. Έλεγχος κανονικότητας Shapiro-Wilk.
5. One-Sample T Test.
6. One-Sample Wilcoxon Signed Rank Test.
Η έρευνα μας έδειξε τα παρακάτω αποτελέσματα:
1. Δεν υπάρχει σαφής βελτίωση της απόδοσης των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης δημοτικού σχολείου στα μαθηματικά, όταν αυτά διδάσκονται μέσω διδακτικών παιχνιδιών.
2. Δεν υπάρχει σαφής βελτίωση του κινήτρου των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης δημοτικού σχολείου για τα μαθηματικά, όταν αυτά διδάσκονται μέσω διδακτικών παιχνιδιών.
3. Υπάρχει σαφής βελτίωση της ικανοποίησης των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης δημοτικού σχολείου για τα μαθηματικά, όταν αυτά διδάσκονται μέσω διδακτικών παιχνιδιών.