Διαχείριση επικίνδυνων αστικών στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα
Hazardous urban solid waste management in Greece
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Αστικά στερεά απόβλητα ; Διαχείριση αποβλήτων ; Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ) ; Urban solid waste ; Waste management ; Alternative Management Systems (AMS)Περίληψη
Στόχος της παρούσας πτυχιακής είναι να αναλυθεί η μέθοδος διαχείρισης των επικίνδυνων αστικών αποβλήτων στην Ελλάδα. Για αυτό το λόγο και αρχικά γίνεται μνεία στον υφιστάμενο τρόπο διαχείρισής τους και στη συνέχεια εκπονήθηκε έρευνα μέσω ερωτηματολογίων, σχετικά με τη μέθοδο που θα πρέπει να ισχύσει πλέον, βάσει του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων 2020-2030 (ΕΣΔΑ 2020-2030), εξετάζοντας τις απόψεις των διαχειριστών αποβλήτων σε δήμους της χώρας και ειδικών της αγοράς ανακύκλωσης αποβλήτων. Σχετικά με τη δομή της πτυχιακής εργασίας, αυτή χωρίζεται σε 5 Κεφάλαια, όπου αναλύονται τα προαναφερθέντα.
Στο Κεφάλαιο 1 αρχικά δίνεται ο ορισμός του αποβλήτου, καθώς και ποια είναι τα είδη των αποβλήτων, ενώ στη συνέχεια παρουσιάζει την κατάσταση σχετικά με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ως σύνολο, ενώ εξετάζει ξεχωριστά την περίπτωση της Ελλάδας. Ειδικά για την Ελλάδα, γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην επίδραση του πληθυσμού στην παραγωγή των αποβλήτων, ειδικά των αστικών αποβλήτων, αφού η ποσόστωση και συγκέντρωσή του διαφοροποιείται τη χειμερινή αλλά και τη θερινή τουριστική περίοδο. Αυτό είναι αποτέλεσμα τόσο του εσωτερικού τουρισμού, όσο και των εξωτερικών ροών τουριστών.
Στο Κεφάλαιο 2 αρχικά παρουσιάζεται η υφιστάμενη διαχείριση των ρευμάτων αστικών αποβλήτων στην Ελλάδα και ιδιατέρως των αστικών επικίνδυνων αποβλήτων, με ιδιαίτερη μνεία στο τι προκρίνει το ΕΣΔΑ 2020-2030 σε σχέση με αυτά. Στη συνέχεια, αιτιολογείται ο διαχωρισμός των αστικών επικινδύνων αποβλήτων σε διακριτά ρεύματα αποβλήτων, καθώς και γίνεται αναφορά στα συγκεκριμένα ρεύματα που επιλέχθηκαν στην Ελλάδα. Τέλος, γίνεται λόγος για τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ) και αναλύονται οι μέθοδοι χρηματοδότησης της όλης προσπάθειας διαχείρισης των εν λόγω αποβλήτων.
Στο Κεφάλαιο 3 αρχικά αναφέρεται ο σκοπός της παρούσας ερευνητικής μεταπτυχιακής εργασίας που αφορά τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων στην Ελλάδα, ενώ στη
4
συνέχεια παρουσιάζει το περιεχόμενο των δύο ερωτηματολογίων που δημιουργήθηκαν για την πρόσληψη των απόψεων σχετικά με το ζήτημα αυτό από τους διαχειριστές αποβλήτων σε δήμους της χώρας και από ειδικούς της αγοράς ανακύκλωσης αποβλήτων.
Στο Κεφάλαιο 4 γίνεται αρχικά παρουσίαση του ποσοστού επιτυχίας απάντησης των δύο ερωτηματολογίων, με το οποίο δίνεται μια ένδειξη της σημαντικότητας που δίνεται στο διαχωρισμό των επικίνδυνων αστικών αποβλήτων, ενώ στη συνέχεια γίνεται παρουσίαση των αποτελεσμάτων του κάθε ερωτηματολογίου ανά ερώτηση και σε μερικές περιστώσεις σε συνδυασμό ερωτήσεων που συνοδεύεται από ανάλυση και συζήτηση.
Στο Κεφάλαιο 5 παρουσιάζονται τα συμπεράσματα που απορρέουν από την ανάλυση των απαντήσεων που έδωσαν οι διαχειριστές αποβλήτων σε δήμους της χώρας και οι ειδικοί της αγοράς ανακύκλωσης αποβλήτων. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται σύγκριση μεταξύ των απόψεών τους έτσι ώστε να παρουσιαστούν που αυτές συγκλίνουν ή/και αποκλίνουν αναφορικά με τη διαχείριση των αστικών επικινδύνων αποβλήτων.
Επίσης, παρατίθενται 7 Παραρτήματα σχετικά με το πώς διαχωρίζονται τα απόβλητα βάσει του Ευρωπαϊκού Καταλόγου Αποβλήτων (ΕΚΑ), αλλά και το είδος διαχείρισης/ανάκτησής τους και την επικινδυνότητά τους. Επιπλέον, παρατίθενται τα ερωτηματολόγια που χρησιμοποιήθηκαν για την εκπόνηση της έρευνας. Τέλος, υπάρχει και ένα Παράρτημα με τη λίστα των επαφών των δήμων όπου εστάλησαν τα ερωτηματολόγια.