Κατανεμημένη παραγωγή με χρήση 3D εκτυπωτών
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Κατανεμημένη παραγωγήΠερίληψη
Σε μία εποχή που οι καταναλωτές γίνονται ολοένα και πιο συνειδητοποιημένοι και οι απαιτήσεις τους από τα προσφερόμενα αγαθά αυξάνονται, οι επιχειρήσεις πρέπει όχι μόνο να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα αλλά και να επιδιώκουν να προβλέπουν τις τάσεις. Οι επιχειρήσεις, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές, αναπτύσσουν καινοτόμες τεχνολογίες για την ικανοποίηση των αναγκών των πελατών τους.
Πιο συγκεκριμένα, στην παρούσα εργασία θα δούμε αρχικά το μοντέλο της κατανεμημένης παραγωγής και τους λόγους που οδήγησαν στην ανάγκη για τη δημιουργία αυτού του μοντέλου και πως διαφοροποιείται από άλλες μεθόδους παραγωγής, παραθέτοντας θετικά και αρνητικά στοιχεία που προκύπτουν από τη χρήση του. Έπειτα, μέσα από κάποια παραδείγματα επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν αυτό το μοντέλο, και λειτουργούν με επιτυχία, θα δούμε πώς μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη και να είναι βιώσιμο.
Στη συνέχεια, θα δούμε την τεχνολογία της τριδιάστατης εκτύπωσης, μία τεχνολογία που έχει φέρει επανάσταση σε πάρα πολλούς τομείς και έχει επηρεάσει πολλές επιχειρήσεις στον τρόπο που λειτουργούν και παρέχουν τα αγαθά και τις υπηρεσίες τους. Αφού αναλύσουμε τις πιο διαδεδομένες κατηγορίες τριδιάστατης εκτύπωσης, θα δούμε τους τομείς που έχει επηρεάσει περισσότερο για να καταλήξουμε σε κάποια θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά που προσδίδει η χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας στις επιχειρήσεις που την έχουν επιλέξει.
Στόχος της εργασίας είναι να καταλάβουμε πώς η τριδιάστατη εκτύπωση μπορεί να συνδυαστεί αρμονικά με την κατανεμημένη παραγωγή και να αξιοποιηθούν με αποτελεσματικό τρόπο από επιχειρήσεις ή οργανισμούς, έχοντας πάντα ως σκοπό τη βέλτιστη ποιότητα και ικανοποίηση των αναγκών των πελατών. Οπότε στο επόμενο κεφάλαιο αυτό ακριβώς είναι το θέμα στο οποίο θα εστιάσουμε. Αφού αναλυθούν αρκετά παραδείγματα επιχειρήσεων που λειτουργούν με αυτό τον τρόπο και το κάνουν πολύ επιτυχημένα, θα καταλάβουμε πώς έχει επηρεαστεί ο βιομηχανικός τομέας καθώς και πολλοί άλλοι τομείς και τι αλλαγές έχουν γίνει αλλά και αλλαγές που μπορούν να γίνουν για αποτελεσματικότερη αξιοποίηση αυτού του καινοτόμου μοντέλου λειτουργίας.
Τελικά, θα καταλήξουμε από όλα τα παραπάνω, σε κάποια επιχειρηματικά μοντέλα που προκύπτουν και μπορούν να κατηγοριοποιηθούν, για να συμπεράνουμε κατά πόσο τελικά είναι βιώσιμος ο συνδυασμός αυτών των δύο, αν όντως τελικά είναι, και τι ερωτήματα δημιουργούνται.