Διαφοροποιήσεις στα επίπεδα ανεργίας στην Ελλάδα στην περίοδο 2011-2018 σε επίπεδο Περιφέρειας
Regional differentials in unemployment in Greece over 2011-2018
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Στατιστική ανάλυση ; Απασχόληση ; ΑνεργίαΠερίληψη
Στόχος της διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη και η στατιστική ανάλυση των βασικών χαρακτηριστικών απασχόλησης και ανεργίας στην Ελλάδα με τη χρήση στατιστικών μεθόδων, μέσω των παρεχομένων από την Εθνική Στατιστική Αρχή της Ελλάδος (ΕΛΣΤΑΤ) στοιχείων απασχόλησης και ανεργίας. Στα πλαίσια της διπλωματικής εργασίας, για την εξαγωγή συμπερασμάτων χρησιμοποιούνται το στατιστικό πακέτο SPSS, R και το Ms Excel. Στην παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρείται η παρουσίαση και η ανάλυση των βασικών χαρακτηριστικών των απασχολούμενων και των ανέργων κατά τα έτη 2011-2018.
Τα βασικά χαρακτηριστικά που παρουσιάζονται και αναλύονται είναι ο αριθμός των απασχολούμενων και ανέργων στο σύνολο, κατά φύλο και ηλιακή ομάδα. Αναλύεται η διαφοροποίηση των ποσοστών ανεργίας διαχρονικά και μεταξύ των Περιφερειών για το χρονικό διάστημα 2011-2018 καθώς και οι διαφοροποιήσεις κατά ηλικιακή ομάδα για αυτό το χρονικό διάστημα. Η ανάλυση πραγματοποιείται με τη χρήση στατιστικών ελέγχων υποθέσεων καθώς και των ανάλογων παραμετρικών και μη παραμετρικών στατιστικών κριτηρίων.
Επιπλέον αναλύεται η διάρθρωση της απασχόλησης στους τρεις τομείς οικονομικής δραστηριότητας (Πρωτογενή- Δευτερογενή και Τριτογενή) στις 13 Περιφέρειες για τα έτη 2011 και 2018 με τη χρήση δεικτών απόκλισης και συμμετοχής. Βάση της ανάλυσης κατατάσσονται οι Περιφέρειες ανάλογα με τη συμμετοχή τους στην συνολική απασχόληση της χώρας. Επιπρόσθετα παρουσιάζονται τα στοιχεία απασχόλησης και ανεργίας για το ίδιο χρονικό διάστημα στις χώρες της Ε.Ε στο σύνολο του πληθυσμού και κατά φύλο και ομαδοποιούνται οι χώρες της Ε.Ε σε συστάδες με βάση το ποσοστό ανεργίας που καταγράφεται για το έτος 2018. Κατά το έτος 2018 μεταξύ των χωρών της Ε.Ε στην Ελλάδα καταγράφεται το μικρότερο ποσοστό απασχόλησης τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Αντίστοιχα όσον αφορά το ποσοστό ανεργίας, καταγράφεται το μεγαλύτερο. Ο αριθμός των απασχολούμενων στην Ελλάδα μετά το 2013 παρουσιάζει αυξητική τάση ενώ ο αριθμός των ανέργων παρουσιάζει τάση μείωσης. Ο μεγαλύτερος αριθμός ανέργων καταγράφεται στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας καταγράφονται υψηλά ποσοστά ανεργίας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Οι Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας καταγράφουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας έναντι των Περιφερειών Νοτίου Αιγαίου, Ιόνιων Νήσων, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου που καταγράφονται τα μικρότερα. Στα έτη 2011 και 2018 παρατηρείται αύξηση της απασχόλησης στον τριτογενή τομέα ενώ ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας παρουσιάζουν μείωση της απασχόλησης.