Αξιολόγηση δεξιοτήτων συνεργατικής επίλυσης προβλήματος με τη χρήση ενός συστήματος διαχείρισης περιεχομένου
Assessment of collaborative problem solving skills using a Content Management System
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Content Management Systems (CMS) ; Συνεργατική επίλυση προβλήματος ; Σύστημα διαχείρισης περιεχομένου ; Drupal ; Επίλυση προβλήματος ; Συνεργασία ; ΕπιχειρηματικότηταΠερίληψη
Στις μέρες μας, οι υποχρεώσεις που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση έχουν αυξηθεί τόσο σε αριθμό όσο και σε πολυπλοκότητα. Οι μέχρι πρότινος κυρίαρχες γνωστικές δεξιότητες δεν επαρκούν. Η αύξηση της πολυπλοκότητας των υποχρεώσεων έχει δημιουργήσει την ανάγκη ανάπτυξης κι άλλων δεξιοτήτων που υπερβαίνουν τις γνωστικές. Μία από αυτές είναι η δεξιότητα συνεργατικής επίλυσης προβλήματος. Η ανάπτυξη αυτής της δεξιότητας κρίνεται απαραίτητη σε πολλούς τομείς στη ζωή ενός ανθρώπου, όπως είναι ο εκπαιδευτικός, ο κοινωνικός αλλά κυρίως ο επαγγελματικός τομέας.
Ένας κλάδος ο οποίος προϋποθέτει την ύπαρξη συνεργασίας για την επίλυση προβλημάτων είναι η Επιχειρηματικότητα. Η Επιχειρηματικότητα αποτελεί ένας τομέας δραστηριότητας που επιλέγουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι για να προσφέρουν προϊόντα ή υπηρεσίες. Παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων ασχολείται με αυτό, τα ποσοστά αποτυχίας είναι αρκετά υψηλά. Ένας κύριος λόγος είναι η έλλειψη διοικητικών ικανοτήτων και γνώσεων που με τη σειρά τους προϋποθέτουν και την ανάπτυξη δεξιοτήτων συνεργατικής επίλυσης προβλημάτων.
Ταυτόχρονα, η χρήση της τεχνολογίας καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του χρόνου των ανθρώπων. Ακόμα, και στο τομέα της εκπαίδευσης έχουν αναπτυχθεί τεχνολογικά περιβάλλοντα που αλλάζουν τον τρόπο διδασκαλίας. Αυτό έγινε ακόμα πιο εμφανές από την υγειονομική κρίση που επέβαλε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τα συνήθη μαθήματα στοχεύουν περισσότερο στην εκμάθηση γνωστικών δεξιοτήτων παρά στην απόκτηση σύγχρονων δεξιοτήτων. Κρίνεται λοιπόν απαραίτητη η δημιουργία περισσότερων ηλεκτρονικών μαθημάτων με έμφαση σε τέτοιου είδους δεξιότητες όπως η συνεργατική επίλυση προβλήματος.
Λαμβάνοντας υπόψιν τις παραπάνω ανάγκες, η παρούσα έρευνα προσπαθεί να καλύψει το κενό. Βασικός σκοπός της παρούσας έρευνας είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ενός εκπαιδευτικού μαθήματος σε ένα τεχνολογικό περιβάλλον με γνωστικό αντικείμενο την Επιχειρηματικότητα. Εφαρμόζονται οι διαδικασίες ατομικής επίλυσης ενός προβλήματος που έχει ορίσει η PISA (Program of International Student Assessment) σε συνδυασμό με την συνεργατική στρατηγική Ομαδική Έρευνα (Group Investigation) με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη δεξιοτήτων επίλυσης προβλήματος μέσω της συνεργασίας. Καθώς οι δεξιότητες συνεργατικής επίλυσης του προβλήματος εντοπίζονται σε συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις του μαθητή, το μάθημα αυτό σχεδιάστηκε βασισμένο σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο προσδιορίζει τα γεγονότα και τα αποδεικτικά στοιχεία που χρειάζεται να συλλεχθούν προκειμένου να αξιολογηθούν οι δεξιότητες αυτές. Το πλαίσιο αυτό ονομάζεται Evidence Centered Design Framework (ECD Framework). Το μάθημα απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν πάρει το πτυχίο τους και προέρχονται από διαφορετικά πανεπιστήμια με διαφορετικό τομέα εξειδίκευσης. Συνεπώς, ένα βασικό ερευνητικό ερώτημα είναι αν το μάθημα που έχει σχεδιαστεί μπορεί να αναπτύξει δεξιότητες συνεργατικής επίλυσης του προβλήματος ανεξαρτήτως τομέα εξειδίκευσης και εμπειρίας στη συνεργασία.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως το μάθημα μπορεί να αναπτύξει δεξιότητες συνεργατικής επίλυσης προβλήματος από μέτριο έως πολύ καλό επίπεδο. Επίσης, το μάθημα είναι κατάλληλα σχεδιασμένο για την ανάπτυξη δεξιοτήτων συνεργατικής επίλυσης προβλήματος τόσο για ανθρώπους που δεν έχουν αντίστοιχο τομέα εξειδίκευσης όσο και για ανθρώπους που δεν έχουν συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν.