Διαχείριση φαρμακευτικών προϊόντων υπό το πρίσμα της βιοοικονομίας
Management of pharmaceutical products under the aspect of bioeconomy
Λέξεις κλειδιά
Βιοοικονομία ; Βιοτεχνολογία ; Φαρμακευτικός κλάδος ; Φαρμακευτικά προϊόντα ; Βιοπροϊόντα ; Βιοφαρμακευτικές εταιρείες ; Βιομιμητική ; Φαρμακευτικά αρωματικά φυτά ; Αιθέρια έλαια ; Κάνναβη ; Φαρμακευτικά προϊόντα θαλάσσιας προέλευσης ; Καινοτομία ; Πανδημία COVID-19 ; Ελλάδα ; Bioeconomy ; Biotechnology ; Pharmaceutical industry ; Pharmaceutical products ; Bioproducts ; Biopharmaceutical companies ; Biomimicry ; Aromatic plants (AP) ; Essential Oils (EOs) ; Cannabis ; Marine origin pharmaceutical products ; Innovation ; COVID-19 pandemic ; Greece ; Βιώσιμη ανάπτυξη ; Κυκλική οικονομία ; Sustainable development ; Circular economyΠερίληψη
Μέσα από την ανάπτυξη των βιοεπιστημών αναδύθηκε η έννοια της διαρκώς ανερχόμενης Βιοοικονομίας, ενός πεδίου με έντονο επιστημονικό, αλλά και κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα που διέπεται από τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Κυκλικής Οικονομίας. Η Βιοοικονομία επηρεάζει άμεσα και τον φαρμακευτικό κλάδο, το αντικείμενο του οποίου συνδέεται ισχυρά με την εξέλιξη αυτής, με κοινό παρονομαστή, μεταξύ άλλων, τη Βιοτεχνολογία. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η χαρτογράφηση των πρωτοβουλιών, των προοπτικών και των μελλοντικών τάσεων της Βιοοικονομίας στον τομέα των φαρμακευτικών προϊόντων, αλλά και η πρόταση καινοτόμων στρατηγικών που θα αποφέρουν αποτελεσματικά, ανταγωνιστικά και οικολογικά αποδοτικά βιοπροϊόντα, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στην Ελλάδα.
Τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν τη μετάβαση της φαρμακευτικής βιομηχανίας από το υπάρχον πρότυπο των «blockbuster» εταιρειών σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο βιοφαρμακευτικών επιχειρήσεων που θα ενσωματώνουν τις τεχνολογίες της νέας βιολογίας και θα αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις των προηγούμενων ετών. Επιπλέον, για την επίλυση σύνθετων τεχνολογικών προβλημάτων, επιστρατεύεται το εργαλείο της Βιομιμητικής κι έτσι λαμβάνεται έμπνευση από τη φύση με ενδελεχή μελέτη των βιολογικών συστημάτων. Παράλληλα, για την εξασφάλιση νέων πρώτων υλών προτείνεται η χρήση προϊόντων φυτικής και θαλάσσιας προέλευσης, ιδιαίτερα για την περίπτωση της Ελλάδας όπου αυτά ευδοκιμούν. Ειδικότερα, τα φαρμακευτικά αρωματικά φυτά και η φαρμακευτική κάνναβη διακρίνονται για πλήθος σημαντικών φαρμακολογικών ιδιοτήτων, ενώ αντίστοιχα, με τη συνεισφορά και της Μπλε Βιοοικονομίας, το θαλάσσιο περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει εξαιρετική πηγή για την παραγωγή προϊόντων με υψηλή καινοτομία. Μάλιστα, οι προσεγγίσεις αυτές μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά και στη διαχείριση του μείζονος σύγχρονου ζητήματος της πανδημίας COVID-19.
Συμπερασματικά, η συγκεκριμένη ανάλυση καταλήγει στο ότι η Βιοοικονομία μπορεί να παρέχει πρωτότυπες και αποδοτικές εναλλακτικές προτάσεις που θα εξελίξουν σε μεγάλο βαθμό τον φαρμακευτικό κλάδο και θα δημιουργήσουν διεξόδους για τα προβλήματα που είχαν προκύψει σε αυτόν. Πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη συστηματική έρευνα τέτοιου είδους πάνω σε αυτή τη θεματική ενότητα για την Ελλάδα.