dc.contributor.advisor | Ραχανιώτης, Νικόλαος | |
dc.contributor.author | Τσιγκούνης, Παναγιώτης | |
dc.date.accessioned | 2021-02-10T08:28:50Z | |
dc.date.available | 2021-02-10T08:28:50Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.identifier.uri | https://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/13250 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26267/unipi_dione/673 | |
dc.description.abstract | Τα τελευταία χρόνια στο χώρο των τροφίμων παρουσιάζεται μια ιδιαίτερη αυξανόμενη ανησυχία των καταναλωτών σχετικά με την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων που αγοράζουν. Η αλυσίδα εφοδιασμού των τροφίμων προβλέπεται να παίξει κυρίαρχο ρόλο στην άμβλυνση της συγκεκριμένης ανησυχίας καθώς στόχο της αποτελεί η δυνατότητα ελέγχου σε όλα της τα στάδια των τροφίμων που προμηθεύει στην αγορά. Επομένως, για τη δημιουργία μιας αειφόρας αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων στο μέλλον, κύριο παράγοντα επιτυχίας θα αποτελέσει η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και η εφαρμογή αυτών σε όλο το μήκος της.
Η παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία αποτελεί μια ενδελεχή επισκόπηση και κριτική ανάλυση της πρόσφατης ερευνητικής βιβλιογραφίας αναφορικά με τη χρήση της τεχνολογίας blockchain (κατανεμημένου καθολικού) στις εφοδιαστικές αλυσίδες τροφίμων. Αρχικώς περιγράφονται και αναλύονται χρήσιμοι ορισμοί και έννοιες που αναφέρονται στις εφοδιαστικές αλυσίδες τροφίμων, στην ιχνηλάτηση των προϊόντων καθώς και στη τεχνολογία του blockchain. Στη συνέχεια, αφού έχει προηγηθεί η βιβλιογραφική ανασκόπηση, εξετάζεται η εφαρμογή της τεχνολογίας blockchain σε μία εφοδιαστική αλυσίδα που διαχειρίζεται chips πατάτας με στόχο τη δυνατότητα ελέγχου του προϊόντος σε όλα τα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού. | el |
dc.format.extent | 59 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Πειραιώς | el |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.title | Η χρήση της τεχνολογίας κατανεμημένου καθολικού στις εφοδιαστικές αλυσίδες τροφίμων | el |
dc.type | Master Thesis | el |
dc.contributor.department | Σχολή Ναυτιλίας και Βιομηχανίας. Tμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Tεχνολογίας | el |
dc.description.abstractEN | In recent years, a growing concern has emerged among consumers about the quality and safety of the food they buy. The food supply chain is expected to play a dominant role in alleviating this concern as its objective is to be able to control in every stage the food it supplies to the market. Therefore, in creating a sustainable food supply chain in the future, the development of new technologies and their application will be the main success factor.
This master thesis is a thorough overview and critical analysis of recent literature on the use of blockchain technology in food supply chains. Initially, useful definitions and concepts relating to food supply chains, product tracing and blockchain technology are described and analyzed. Then, following the literature review, the application of blockchain technology to a supply chain that manages potato chips is examined with the aim of being able to control the product at all stages. | el |
dc.contributor.master | Βιομηχανική Διοίκηση και Τεχνολογία | el |
dc.subject.keyword | Εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων | el |
dc.subject.keyword | Ιχνηλασιμότητα | el |
dc.subject.keyword | Blockchain technology | el |
dc.subject.keyword | Συστήματα ιχνηλάτησης | el |
dc.subject.keyword | Barcode | el |
dc.subject.keyword | RFID | el |
dc.subject.keyword | Εξυπηρέτηση πελατών | el |
dc.subject.keyword | Ικανοποίηση πελάτη | el |
dc.date.defense | 2021-01-27 | |