Η εκπαιδευτική μονάδα ως φορέας διαπολιτισμικότητας: απόψεις εκπαιδευτικών και διευθυντών σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Διαπολιτισμικότητα ; Διαχείριση ετερότητας ; Εκπαιδευτικοί ; Σχολική ηγεσίαΠερίληψη
Στη σύγχρονη εποχή, καθημερινά, παρατηρούνται ραγδαίες αλλαγές σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Λόγω αυτών των αλλαγών τα άτομα αναγκάζονται να διαμορφώσουν την ζωή τους στα νέα δεδομένα που τους επιτάσσει η νέα πραγματικότητα και συχνά εγκαταλείπουν την χώρα τους, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον σε κάποια άλλη. Στην χώρα υποδοχής τα πράγματα δεν είναι πάντοτε εύκολα για τους/τις μετανάστες/στριες και ακόμα περισσότερες δυσκολίες συναντούν τα παιδιά, ιδιαίτερα στο σχολικό περιβάλλον.
Το σχολείο αποτελεί τον χώρο όπου τα παιδιά περνούν πολλές ώρες της ημέρας τους. Εκεί γνωρίζουν άλλα άτομα, διαφορετικά από εκείνα, κοινωνικοποιούνται και αλληλεπιδρούν μαζί τους. Σκοπός της εκπαιδευτικής μονάδας είναι να καταφέρει να γεφυρώσει το χάσμα που προκύπτει μεταξύ των μαθητών/τριων λόγω της ξεχωριστής ταυτότητάς τους. Εκπαιδευτικοί και σχολική ηγεσία οφείλουν να σχεδιάσουν και να υιοθετήσουν πρακτικές για να επιλύουν προβλήματα, να ενισχύουν την συνεργασία και την επικοινωνία όλων των μελών της σχολικής κοινότητας, στοχεύοντας στην προαγωγή της διαπολιτισμικότητας και στην ακολουθία των αρχών της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα σχολικό περιβάλλον φιλικό προς όλα τα παιδιά.
Κύριος σκοπός λοιπόν της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να διερευνήσει αν οι εκπαιδευτικές μονάδες αποτελούν στην πραγματικότητα έναν από τους σημαντικότερους φορείς προαγωγής της διαπολιτισμικότητας, καθώς και να καταγράψει τις στάσεις και αντιλήψεις τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των διευθυντικών στελεχών σε θέματα σχετικά με αυτή.