Διαχείριση προμηθειών και αποθεμάτων σε ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια
Supplies and inventories management in private microbiological laboratories
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Logistics ; ABC ταξινόμηση ; Μικροβιολογικά εργαστήρια ; ΑποθέματαΠερίληψη
Τα logistics, ως τμήμα της Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας, συμβάλλουν σημαντικά στην ορθή διαχείριση του κόστους λειτουργίας μιας επιχείρησης. Κατέχουν σημαντικό ρόλο και συμβολή στην ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την ανάπτυξη ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος με βάση το τρίπτυχο «καλύτερος, γρηγορότερος, φθηνότερος». Βασικές λειτουργίες που άπτονται της αρμοδιότητας των logistics και της διοίκησης εφοδιαστικής αλυσίδας είναι ο προσδιορισμός, η διαχείριση και αξιολόγηση του επιπέδου εξυπηρέτησης, η μεταφορά και διανομή, η διαχείριση αποθεμάτων και αποθήκευση, η διαχείριση παραγγελιών, η διαχείριση προμηθειών και υλικών, κ.λπ.
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη και ανάλυση δεδομένων, με στόχο την διερεύνηση της σημασίας χρήσεως των logistics, και πιο συγκεκριμένα με τη χρήση της ABC ταξινόμησης, σε ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια, ως βέλτιστο τρόπο διαχείρισης των αποθεμάτων και προμηθειών τους, έχοντας ως αποτέλεσμα την καλύτερη διαχείριση-μείωση κόστους λειτουργίας τους. Έτσι, η παρούσα μελέτη θα συμβάλλει στην ενημέρωση των ιδιωτών μικροβιολόγων για τη σημασία της ταξινόμησης ABC ως τρόπο διαχείρισης των προμηθειών και αποθεμάτων τους, καθώς και για τις ωφέλειες που δύναται να επιφέρει στο κόστος λειτουργίας αυτών.
Κατά την μελέτη της υφιστάμενης κατάστασης παρατηρήθηκε παντελής έλλειψη ελέγχου αποθεμάτων και προμηθειών, ενώ ταυτόχρονα, αναζητείται τρόπος συρρίκνωσης των εξόδων των ιδιωτικών μικροβιολογικών εργαστηρίων, ώστε να καθίστανται οικονομικά βιώσιμα. Οι λόγοι που οδήγησαν τις επιχειρήσεις αυτές στην αναζήτηση τρόπου μείωσης των εξόδων τους άπτονται στις περικοπές των αποζημιώσεων των εργαστηριακών εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ, λόγω εφαρμογής μέτρων όπως το clawback και rebate και ταυτόχρονης υποκοστολόγησης των εργαστηριακών εξετάσεων, και στο αμετάβλητο κόστος λειτουργίας αυτών.
Στην παρούσα διπλωματική εργασία πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση για την ανάδειξη της σημασίας ορθής διαχείρισης των αποθεμάτων, και πιο συγκεκριμένα της ABC ταξινόμησης, ενώ πραγματοποιήθηκε συλλογή 30 κωδικών απαραίτητων για την παροχή των αντίστοιχων υπηρεσιών υγείας. Στα δεδομένα έγινε επεξεργασία με τη χρήση του προγράμματος Microsoft Office Excel.
Στα αποτελέσματα της μελέτης παρατηρήθηκε ότι η ταξινόμηση ABC δεν ακολουθεί την κατανομή Pareto, όπως θα έπρεπε, αλλά οι ωφέλειες που προκύπτουν από την χρήση αυτής και γενικότερα από την ορθή καταγραφή και διαχείριση των αποθεμάτων, βάσει θεωρίας, δύναται να συμβάλλουν σημαντικά στην βελτίωση της οικονομικής λειτουργίας των προς μελέτη ιδιωτικών μικροβιολογικών εργαστηρίων.