Η αναγκαιότητα ανάπτυξης των διευθυντικών στελεχών των εκπαιδευτικών μονάδων της Β΄ βάθμιας εκπαίδευσης. Μια εμπειρική μελέτη: οι στάσεις - αντιλήψεις των διευθυντικών στελεχών των σχολικών μονάδων της Β΄ βάθμιας εκπαίδευσης της Β΄ Αθήνας
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Διοικητική επιμόρφωση ; Διευθυντές ; Δευτεροβάθμια εκπαίδευσηΠερίληψη
Σκοπός της παρούσας διατριβής ήταν να διερευνήσει την αναγκαιότητα ανάπτυξης διευθυντικών στελεχών των εκπαιδευτικών μονάδων στην Ελλάδα. Για αυτό τον σκοπό ερωτηματολόγια διανεμήθηκαν σε 90 διευθυντές σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Β΄ Αθήνας. Η στατιστική ανάλυση των δεδομένων έγινε με το SPSS. Χρησιμοποιήθηκαν περιγραφικά μέτρα, παραμετρικά τεστ και ανάλυση συσχετίσεων.
Τα αποτελέσματα της έρευνας πρώτον έδειξαν ότι τα διευθυντικά στελέχη δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Β΄ Αθήνας έχουν ιδιαίτερα θετικές στάσεις και αντιλήψεις σχετικά με τη διοικητική επιμόρφωση. Την αντιμετωπίζουν ως μια διαδικασία που θα τους βοηθήσει σημαντικά στην άσκηση των διοικητικών τους καθηκόντων και στη βελτίωση της συνολικής αποτελεσματικότητας και λειτουργίας της σχολικής μονάδας. Παράλληλα, σημαντική είναι η συμβολή της στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων στο σχολείο. Για αυτόν τον λόγο θεωρούν ως απαραίτητη διαδικασία τη μετεκπαίδευση σε θέματα διοίκησης της σχολικής μονάδας πριν από την επιλογή τους ως διευθυντικά στελέχη. Τα επιμορφωτικά αυτά προγράμματα πρέπει να εστιάζουν στη ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως: α) οργανωτικά και διοικητικά θέματα, β) επικοινωνιακές δεξιότητες και γ) ενίσχυση της συναισθηματικής νοημοσύνης, δ) ηγετικές δεξιότητες.
Επίσης βρέθηκε ότι τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των διευθυντών επηρέασαν σε μικρό βαθμό τις στάσεις τους και τις αντιλήψεις τους σχετικά με τη διοικητική επιμόρφωση. Πιο συγκεκριμένα, στατιστικά σημαντικές διαφορές παρατηρήθηκαν με βάση το φύλο και την ηλικία. Αντίθετα, η οικογενειακή κατάσταση, τα έτη προϋπηρεσίας και το εκπαιδευτικό επίπεδο δεν επηρέασαν τις απαντήσεις των συμμετεχόντων. Τέλος, ένα ακόμα στοιχείο που υπογραμμίζει τη σημασία της διοικητικής επιμόρφωσης είναι ότι η ικανοποίηση των διευθυντών από την άσκηση των καθηκόντων τους σχετίζεται θετικά με το επίπεδο της διοικητικής τους κατάρτισης καθώς και με την παρακολούθηση επιμορφωτικών προγραμμάτων σχετικά με τη σχολική διοίκηση.
Εν κατακλείδι, η παρούσα διατριβή ανέδειξε τη σημαντικότητα της ανάπτυξης των διοικητικών δεξιοτήτων των διευθυντών των σχολικών μονάδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Οι ιδιαίτερα θετικές στάσεις των διευθυντών απέναντι στη διοικητική επιμόρφωση αποτελούν ένα κρίσιμο παράγοντα προς αξιοποίηση από την πλευρά των εκπαιδευτικών φορέων. Σε αυτό το πλαίσιο, κρίνεται απαραίτητη η οργάνωση επιμορφωτικών προγραμμάτων από την πλευρά του υπουργείου με στόχο να αναπτύξει και να αξιοποιήσει τους διαθέσιμους και δυναμικούς ανθρώπινους πόρους του εγχώριου εκπαιδευτικού συστήματος.