Μελέτη του μικροβιακού φορτίου κατά τη διάρκεια ωρίμανσης της επιτραπέζιας ελιάς
Study of the microbial charge during the table olive maturation
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Λακτοβάκιλλοι ; Επιτραπέζια ελιά ; Ζύμωση ; Ωρίμανση ; LAB βακτήριαΠερίληψη
Η πρώτη απόδειξη της καλλιέργειας της ελιάς συνέβη στην Κρήτη κατά τη Νεολιθική περίοδο (6-3 χιλιάδες χρόνια π.Χ). Η καλλιέργεια της ελιάς περιλαμβάνει περίπου 11.5 εκατομμύρια εκτάρια ελαιόδεντρων,58 χώρες από τις 5 ηπείρους και τα προϊόντα που προέρχονται από αυτή τη δραστηριότητα δηλαδή το ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές καταναλώνονται σε 179 χώρες. Στον κόσμο, η καλλιέργεια της ελιάς απασχολεί περισσότερους από 35 εκατομμύρια ανθρώπους,που αντιπροσωπεύουν περίπου το 1.20% του ενεργού πληθυσμού.Το 84 % των επιτραπέζιων ελιών καταναλώνονται στις χώρες παραγωγής. Ο καρπός της ελιάς (Olea europaea ssp. europaea) είναι από τα πιο πολύτιμα φρούτα επειδή έχει οικολογική,οικονομική και πολιτιστική σημασία.Υπάρχουν περισσότερα από 900 εκατομμύρια ελαιόδεντρα ανά τον κόσμο:το λεκανοπέδιο της Μεσογείου παραμένει το κυρίαρχο με 95 % της παγκόσμιας παραγωγής ελιών. Τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος (LAB) αντιπροσωπεύουν μια σημαντική ομάδα προβιοτικών βακτηρίων συμπεριλαμβανομένου του Lactobacillus spp. και Bifidobacterium spp., τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα προβιοτικά εκτός από τις ζύμες. Τα LAB που απομονώνονται από λαχανικά έχουν την ικανότητα να επιβιώνουν κάτω από ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες όπως οξέα, διακυμάνσεις φυσικών και διατροφικών συνθηκών και υψηλή συγκέντρωση άπεπτων θρεπτικών στοιχείων. Πιο συγκεκριμένα, τα είδη L. pentosus και L. plantarum έχουν βρεθεί σε μια ποικιλία περιβαλλοντικών θώκων συμπεριλαμβανομένων των ελιών, που είναι φορείς χρήσιμων προβιοτικών μικροοργανισμών ικανών να βελτιώνουν τη μικροβιακή ανισορροπία στο γαστρεντερικό σύστημα. Στη συγκεκριμένη μεταπτυχιακή εργασία έγινε προσπάθεια μελέτης του μικροβιακού φορτίου κατά τη διάρκεια ωρίμανσης της επιτραπέζιας ελιάς. Πιο συγκεκριμένα, έγιναν διαδοχικές αραιώσεις στα 6 δείγματα ελιών, εμβολιασμός σε καινούρια τρυβλία, ανακαλλιέργειες αποικιών, δημιουργία υγρών καλλιεργειών, αποθέματα γλυκερόλης και δημιουργία στερεών καλλιεργειών. Ακόμη, πραγματοποιήθηκε πείραμα ανάπτυξης λακτοβακίλλων με και χωρίς χλωριούχο νάτριο ( NaCl 5 % w/v) σε MRS Broth και τέλος έγινε απομόνωση DNA με τη μέθοδο CTAB. Όσον αφορά τα αποτελέσματα, καταμετρήσαμε αποικίες με και χωρίς αραίωση, πραγματοποιήσαμε παρατηρήσεις σχετικές με τις αποικίες και εξετάσαμε την ανάπτυξη των λακτοβακίλλων με και χωρίς χλωριούχο νάτριο.Τα βακτήρια δεν μπόρεσαν να αναπτυχθούν επαρκώς στο χλωριούχο νάτριο και η απορρόφησή τους συνεχώς μειωνόταν οπότε μετά τις 22 ώρες σίγουρα τα βακτήρια πέθαναν. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή τα βακτήρια βρίσκονταν σε ένα τεχνητό περιβάλλον αλατιού και όχι φυσικά στις ελιές που όπως γνωρίζουμε είναι το ενδιαίτημά τους. Συμπερασματικά, θα θέλαμε να αναφέρουμε πως σε μελλοντικό πείραμα θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε τους γαλακτοβάκιλλους σε διαφορετικές θερμοκρασίες ώστε να δούμε πως αναπτύσσονται και τι απορροφήσεις έχουν. Επίσης θα μπορούσαμε μέσα από την PCR (αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης) να ταυτοποιήσουμε τους λακτοβάκιλλους στοχεύοντας στην περιοχή 16s και έτσι να είμαστε σε θέση να γνωρίσουμε σε ποιο γένος και είδος ανήκουν μετά από την αλληλούχιση DNA.