Αξιοποίηση υπολειμμάτων καφέ
Utilization of coffee residues
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Υπόλειμμα καφέ ; Εξαγωγή φαινολικών ενώσεων ; Ανάλυση σύστασης υπολείμματος καφέΠερίληψη
Η ταυτόχρονη αύξηση του πληθυσμού και των ανθρώπινων αναγκών έχει αυξήσει τα
απόβλητα που απορρίπτονται στους χώρους υγειονομικής ταφής. Τα οργανικά απόβλητα
όταν αποσυντίθενται μέσω αναερόβιας χώνευσης παράγουν μεθάνιο (Molino et al, 2013), το
οποίο είναι ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου (Boucher et al. 2009). Ο καφές είναι ένα από
τα πιο δημοφιλή ροφήματα στο κόσμο και ένα προϊόν που το μεγαλύτερο ποσοστό της
βιομάζας του δεν μπορεί να καταναλωθεί και απορρίπτεται. Η απόρριψη μέρους της βιομάζας
του καφέ ξεκινάει κατά τη διαδικασία επεξεργασίας του φυτού, προτού δηλαδή παραχθεί το
έτοιμο προϊόν. Επιπλέον, έπειτα από τη χρήση των κόκκων καφέ για τη δημιουργία του
ροφήματος, το μεγαλύτερο ποσοστό της μάζας του καφέ απορρίπτεται ως απόβλητο. Η
παρακάτω εργασία αναφέρει τις ουσίες που μπορούν να αντληθούν από το υπόλειμμα του
καφέ, με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει η συλλογή αυτών των ουσιών καθώς και πιθανές
χρήσεις τους. Επίσης, έχει γίνει μία ανάλυση σύστασης υπολείμματος καφέ. Τέλος,
αναφέρονται οι βέλτιστες επιλογές για την χρήση του αποβλήτου.