Διερεύνηση σχέσης αιτιότητας μεταξύ χρέους μιας χώρας και του γενικού χρηματιστηριακού δείκτη σε ευρωπαϊκές χώρες
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Χρονοσειρές ; Στασιμότητα ; Χρηματιστήριο ; Οικονομία ; Έλεγχος μοναδιαίας ρίζας ; Έλεγχος αιτιότητας κατά Granger ; Διανυσματικά Αυτοπαλίνδρομα Υποδείγματα ; Υπόδειγμα διόρθωσης λαθώνΠερίληψη
Ο σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη της σχέσης μεταξύ του χρέους μιας χώρας και του γενικού χρηματιστηριακού δείκτη σε οκτώ Ευρωπαϊκές Χώρες. Η μελέτη επικεντρώνεται στη διερεύνηση ύπαρξης ή μη αιτιότητας σε βραχυχρόνιο και μακροχρόνιο ορίζοντα μεταξύ των δύο μεταβλητών. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται με τη χρήση οικονομετρικών τεχνικών όπως οι έλεγχοι μοναδιαίας ρίζας των χρονοσειρών για την εξασφάλισή της στασιμότητάς τους, ο έλεγχος αιτιότητας κατά Granger (1969) για τον προσδιορισμό της βραχυχρόνιας αιτιότητας, ο έλεγχος της συνολοκλήρωσης για τον προσδιορισμό της μακροχρόνιας αιτιότητας και τέλος το υπόδειγμα διόρθωσης λαθών.
Για την εφαρμογή χρησιμοποιήθηκαν ετήσιες παρατηρήσεις του λόγου δημόσιου χρέος προς ΑΕΠ και του γενικού χρηματιστηριακού δείκτη τα οποία συλλέχθηκαν από τη βάση δεδομένων «World Bank» και από την ιστοσελίδα «Yahoo Finance». Από τα αποτελέσματα της μελέτης προέκυψε ότι ο γενικός χρηματιστηριακός δείκτης αιτιάζει με μονόδρομη κατεύθυνση το χρέος στις χώρες Αυστρία και Γαλλία, ενώ προέκυψε και το συμπέρασμα ότι για τη χώρα της Πορτογαλίας το χρέος αιτιάζει τον γενικό χρηματιστηριακό δείκτη με μονόδρομη κατεύθυνση και αυτήν τη φορά. Ο έλεγχος της συνολοκλήρωσης έδειξε ότι για τις χώρες Ολλανδία, Βέλγιο, Ελλάδα και Πορτογαλία το χρέος και ο γενικός χρηματιστηριακός δείκτης μακροχρόνια ισορροπούν. Τέλος, με το υπόδειγμα διόρθωσης λαθών προέκυψε μακροχρόνια αιτιότητα με μονόδρομη κατεύθυνση για την χώρα της Πορτογαλία με το λόγο του Χρέους / ΑΕΠ να επηρεάζει τον χρηματιστηριακό δείκτη.