Οικονομοτεχνική μελέτη κατασκευής μικρού υδροηλεκτρικού δικτύου στην περιοχή του Αχελώου
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Υδροηλεκτρική ενέργεια ; Μικρό υδροηλεκτρικό έργο ; ΓΟΕΒ Αχελώου ; Αχελώος ; Περιβαλλοντικές επιπτώσεις ; Οικονομική βιωσιμότηταΠερίληψη
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται ένα Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο (ΜΥΗΕ). Έργα του συγκεκριμένου τύπου έχουν κεντρίσει το επιστημονικό ενδιαφέρον και αποτελούν πτυχή της αειφόρου ανάπτυξης. Τα υδροηλεκτρικά έργα συγκαταλέγονται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς εκμεταλλεύονται την κινητική ενέργεια του νερού και την υψομετρική διαφορά του εδάφους προς παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Νομοθετικά καλύπτονται από το ευρύτερο πλαίσιο των ΑΠΕ με συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες για τη χωροθέτηση, την αδειοδότηση και τις αρχές σχεδιασμού τους. Στο πλαίσιο, λοιπόν, της διπλωματικής εργασίας, πραγματοποιείται η τεχνικοοικονομική μελέτη ενός ΜΥΗΕ στο ΓΟΕΒ Αχελώου, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη διοχέτευση αυτής στο Δίκτυο της ΔΕΗ.
Τα στάδια από τα οποία απαρτίζεται το έργο είναι τα έργα πολιτικού μηχανικού, δηλαδή το φράγμα, η υδροληψία, ο αγωγός προσαγωγής, το κτίριο του σταθμού παραγωγής και η διώρυγα φυγής καθώς και ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός, δηλαδή ο υδροστρόβιλος, η γεννήτρια και ένας τριφασικός μετασχηματιστής ισχύος.
Η διαστασιολόγηση καθενός από τα παραπάνω έργα είναι προαπαιτούμενη για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τον έλεγχο της οικονομικής βιωσιμότητας αυτού. Αρχικά, προσδιορίζονται τα αποθέματα υδατικού δυναμικού της Ελλάδος και πραγματοποιείται διαχωρισμός των υδροηλεκτρικών έργων σε επιμέρους κατηγορίες. Εν συνεχεία, περιγράφεται η περιοχή μελέτης ως προς τα γεωλογικά και κλιματολογικά της στοιχεία.
Βάσει της μορφολογίας της ευρύτερης περιοχής του Αγρινίου, σχεδιάζεται η χωροθέτηση του έργου, δηλαδή η συνολική έκταση που απαιτείται από την έναρξη των εργασιών (φράγμα, υδροληψία) μέχρι το τέλος αυτών (σταθμός παραγωγής). Ακολουθεί η υδρολογική ανάλυση του Αχελώου με δεδομένα μέσες μηνιαίες μετρήσεις παροχών, απαραίτητη για την ορθή διαστασιολόγηση των τεχνικών έργων και την ενεργειακή ανάλυση του ΜΥΗΕ.
Στο κατασκευαστικό κομμάτι πραγματοποιήθηκε διαστασιολόγηση των έργων πολιτικού μηχανικού, του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και μελετήθηκε ο τρόπος σύνδεσης του ΜΥΗΕ με το δίκτυο της ΔΕΗ. Για το σκοπό αυτό, ελέγχθηκε η διαθεσιμότητα των κοντινότερων υποσταθμών στο έργο να απορροφήσουν ισχύ από καινούρια έργα ΑΠΕ.
Βασικό μέλημα της μελέτης αποτελεί η ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που ενδέχεται να προκαλέσει το έργο στο περιβάλλον. Ελέγχθηκε η επίδραση του έργου σε δεκαεπτά περιβαλλοντικές παραμέτρους, στο στάδιο κατασκευής και λειτουργίας. Για κάθε επίπτωση που εντοπίσθηκε προτάθηκε το αντίστοιχο μέτρο αντιμετώπισης.
Τέλος, εκτιμήθηκε το αρχικό κόστος της επένδυσης, το κόστος λειτουργίας και συντήρησης, τα μικτά και καθαρά έσοδα από την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και η περίοδος απόσβεσης. Οι επιμέρους υπολογισμοί κοστών βασίστηκαν σε συσχετίσεις που προέκυψαν από αντίστοιχη μελέτη της εταιρείας «ΥΔΡΟΧΟΟΣ ΑΕ». Από την έκβαση των αποτελεσμάτων διεξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του έργου καθώς και με τα οφέλη προς το περιβάλλον από την κατασκευή του.