dc.description.abstract | Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι εξελίξεις στο εργασιακό περιβάλλον έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την υγεία των εργαζομένων. Σημαντικές ερευνητικές προσπάθειες έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια με στόχο την αξιολόγηση της υγείας των εργαζομένων, καθώς και των παραγόντων που την επηρεάζουν.
Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής είναι να διερευνηθεί η επίδραση του τρόπου ζωής (Κάπνισμα, Διατροφή, Σωματική άσκηση) στην υγεία Ελλήνων εργαζομένων. Η αξιολόγηση της υγείας πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια συγκεκριμένων βιοχημικών δεικτών όπως αυτοί απορρέουν από τις βιοχημικές εξετάσεις των εργαζομένων.
Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι εργαζόμενοι παρουσιάζουν ένα διαταραγμένο λιπιδαιμικό προφίλ το οποίο χαρακτηρίζεται κυρίως από παθολογικές τιμές ολικής χοληστερόλης και χοληστερόλης της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (Low Density Liporpotein, LDL). Επίσης, η αύξηση της συγκέντρωσης της χοληστερόλης της υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (High Density Liporpotein, HDL) στους χορτοφάγους εργαζόμενους πάνω από το ανώτατο φυσιολογικό όριο, είναι θετικό για την καρδιαγγειακή τους λειτουργία για λόγους που θα εξηγηθούν στις παρακάτω ενότητες. Η ανθυγιεινή διατροφή, το κάπνισμα καθώς και η έλλειψη σωματικής άσκησης είναι τρεις πολύ σημαντικοί παράγοντες οι οποίοι πιθανώς να ευθύνονται για το διαταραγμένο λιπιδαιμικό προφίλ του πληθυσμού της μελέτης.
Αντίθετα, ο τρόπος ζωής των εργαζομένων της μελέτης δεν επηρεάζει τα επίπεδα τιμών των υπολοίπων βιοχημικών δεικτών. Πιο συγκεκριμένα, δεν παρατηρούνται διαταραχές στον μεταβολισμό της γλυκόζης, τα τριγλυκερίδια λαμβάνουν φυσιολογικές τιμές, η ηπατική λειτουργία δεν εμφανίζει διαταραχές καθώς οι βιοχημικοί δείκτες της ασπαρτικής αμινοτρανσφεράσης (Aspartate Aminotransferase, AST), της αμινοτρανσφεράσης της αλανίνης (Alanine Aminotransferase, ALT), καθώς και του ενζύμου γ-Γλουταμινοτρανσφεράση (gamma-glutamyl transferase, GGT), δεν λαμβάνουν παθολογικές τιμές. Επιπλέον, παρατηρείται φυσιολογική νεφρική λειτουργία όπως αυτή αποτυπώνεται μέσω του δείκτη της κρεατινίνης, και τέλος οι τιμές της βιταμίνης B12 δεν υπερβαίνουν τα φυσιολογικά όρια. | el |