Μελέτη των παραγόντων που σχετίζονται με το επίπεδο σακχάρου στο αίμα
A study of the factors, related to the level of the blood glucose
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Σάκχαρο ; Διαβήτης ; Σακχαρώδης διαβήτης ; Διατροφή ; ΠαλινδρόμησηΠερίληψη
Οι σύγχρονες διατροφικές συνήθειες που έχουν αλλάξει άρδην μεταπολεμικά, σε συνδυασμό με την καθιστική και αγχώδη ζωή -ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα- είναι υπεύθυνες για την αύξηση της εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη στον ανεπτυγμένο κόσμο και φυσικά, στην Ελλάδα.
Στην εργασία αυτή, με τη βοήθεια ενός Πανελλαδικού δείγματος μεγέθους 1035 ατόμων εξετάζονται οι δημογραφικοί, σωματομετρικοί και διατροφικοί παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη. Αφού γίνει περιγραφή του δείγματος που χρησιμοποιήθηκε στην εν λόγω μελέτη, στη συνέχεια εξετάζονται με τη βοήθεια παραμετρικών και μη παραμετρικών μεθόδων οι μεταβλητές που σχετίζονται με το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα. Κατόπιν, αφενός με τη βοήθεια του Box-Cox μετασχηματισμού βρίσκεται το βέλτιστο γραμμικό μοντέλο όταν στόχος της μελέτης είναι το επίπεδο σακχάρου στο αίμα, αφετέρου, το βέλτιστο λογιστικό μοντέλο όταν μελετάται η ύπαρξη σακχαρώδους διαβήτη. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στη μεταβλητή Mediterranean Diet Score η οποία είναι ένας διατροφικός δείκτης που περιγράφει τον βαθμό κατά τον οποίο έχει υιοθετηθεί η μεσογειακή διατροφή από το εξεταζόμενο δείγμα του πληθυσμού.