Ανάπτυξη διαδικτυακής εφαρμογής υποστήριξης έρευνας για τη βελτίωση της φωνολογικής και φωνημικής επίγνωσης των παιδιών με δυσλεξία
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Δυσλεξία ; Μαθησιακές δυσκολίες ; ΠαιδιάΠερίληψη
Υπολογίζεται πως το 10% με 15% των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευση στην Ελλάδα εμφανίζουν ειδική διαταραχή στην ανάγνωση ή αλλιώς δυσλεξία, εκ των οποίων 4 στα 5 παιδιά είναι αγόρια. Έρευνες έχουν αναδείξει την σύνδεση της δυσλεξίας με την φωνολογική και φωνημική ενημερότητα.
Ο διευθυντής της Α’ ψυχιατρικής κλινικής, καθηγητής Παπαγεωργίου Χαράλαμπος και η ομάδα του, σχεδίασαν και ανέπτυξαν μία ερευνητική διαδικασία, για την αντιμετώπιση της δυσλεξίας. Η έρευνα αυτή βασίζεται, στην ανάπτυξη της φωνολογικής και φωνημικής ενημερότητας, με σκοπό την βελτίωση ή την εξάλειψη των δυσλεκτικών στοιχείων. Βασικός κορμός της έρευνας είναι μια σειρά από συνεδρίες.
Την εφαρμογή και υποστήριξη της έρευνας αυτής έχει αναλάβει η παρούσα διπλωματική εργασία μέσα από την ανάπτυξη, του καινοτόμου διαδικτυακού ερευνητικού εργαλείου Train @ Dyslexia. Το εργαλείο είναι ειδικά σχεδιασμένο, για να καλύπτει όλες τις προδιαγραφές του πρωτοκόλλου έρευνας, ενώ παράλληλα με την χρήση στοιχείων παιχνιδοποίησης, μελετάται η αύξηση της συνέπειας των μαθητών, στο να πραγματοποιούν τις συνεδρίες τους.