Η επίδραση της πολιτικής φαρμάκου στην αγορά και η σημασία της φαρμακοεπαγρύπνησης ως πυλώνας της ανάπτυξης και της διασφάλισης του φαρμάκου
The effect of pharmaceutical policy on the market and the importance of medicinal infrastructure as a pillar for the development and safeguarding of the medicine
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Φάρμακα ; Φαρμακοεπαγρύπνηση ; Κανονιστικές ρυθμίσεις ; Φαρμακευτική πολιτική ; Ανεπιθύμητη αντίδρασηΠερίληψη
Σκοπός: Σκοπός της εργασίας είναι η επίδραση της πολιτικής του φαρμάκου στην αγορά και η σημασία της φαρμακοεπαγρύπνησης για την ασφάλεια των πολιτών.
Η φαρμακοεπαγρύπνηση υποστηρίζει την ασφαλή και κατάλληλη χρήση των ναρκωτικών. Η αυθόρμητη αναφορά των ανεπιθύμητων ενεργειών φαρμάκων (ADR) αποτελεί βασικό συστατικό της φαρμακοεπαγρύπνησης. Ωστόσο, υπάρχει σημαντική υποεκτέλεση των ανεπιθύμητων ενεργειών. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων έχουν καταστεί μείζον πρόβλημα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η γνώση της φαρμακοεπαγρύπνησης θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση των ποσοστών αναφοράς και τη μείωση των ADR (ανεπιθύμητες αντιδράσεις φαρμάκων).
Προκειμένου να διευρυνθούν οι γνώσεις σχετικά με τις πραγματικές ανεπιθύμητες αντιδράσεις στα φάρμακα και να αποφευχθεί η σπατάλη σπάνιων πόρων για τον εντοπισμό και την ανάλυση των ανεπιθύμητων συμβάντων, τα γεγονότα που προκύπτουν από τέτοιες καταστάσεις θα πρέπει να μειωθούν ή να εξαλειφθούν. Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) ενθαρρύνονται να ενισχύσουν την εθνική νομοθεσία, την καταχώριση και τη διασφάλιση ποιότητας και τον έλεγχο των φυτικών φαρμάκων. Επιπλέον, οι εθνικές υγειονομικές αρχές πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην εκπαίδευση των καταναλωτών και στην ειδική πρακτική στην παροχή φυτικών φαρμάκων.
Μεθοδολογία: Στην μεθοδολογία έγινε χρήση της ανάλυσης SWOT που αναλύσαμε τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία καθώς και τις ευκαιρίες και τις απειλές. Επίσης έγινε παλινδρόμηση για τις παρενέργειες των φαρμάκων με τρεις μεταβλητές, φύλο, ηλικία και πολυφαρμακία. Το δείγμα αποτελείτο από 87 άτομα που λαμβάνουν φάρμακα.
Συμπεράσματα: H συχνότητα ανεπιθύμητων ενεργειών από την λήψη φαρμάκων συσχετίζεται θετικά με την ηλικία. H συχνότητα ανεπιθύμητων ενεργειών από την λήψη φαρμάκων συσχετίζεται θετικά με την πολυφαρμακία. Επίσης οι γυναίκες παρουσίασαν υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με τους άντρες.