Μελέτη διερεύνησης της βιωσιμότητας της εξορυκτικής δραστηριότητας: τεχνολογικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Ορυκτές πρώτες ύλες ; ΕξορύξειςΠερίληψη
Οι ορυκτοί πόροι λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, εμφανίζουν ενδιαφέρον ως προς την εκμετάλλευση τους. Η ποιότητα και η ποσότητα των ορυκτών πρώτων υλών του Ελλαδικού χώρου προσελκύει και ευνοεί την δραστηριοποίηση μεταλλείων για την εκμετάλλευση τους, τη παραγωγή τους και την εξαγωγή τους. Η διαδικασία των εξορύξεων επιτυγχάνεται μέσω κατάλληλων μεθόδων (υπόγειες, επιφανειακές) που διασφαλίζουν τη ποιότητα τους. H επιλογή της μεθόδου εξαρτάται από το περιβάλλον σχηματισμού του κοιτάσματος.
Η ιστορία της μεταλλείας ξεκίνησε από την εποχή του χαλκού και ανά τα χρόνια παρουσιάζει συνεχώς αύξηση στην εκμετάλλευση των ορυκτών υλών. Το Μεταλλευτικό Δίκαιο ρυθμίζει τους κανόνες διαχείρισης και αξιοποίησης των μεταλλευμάτων αποτελώντας βασικό μοχλό ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας.
Οι εξορύξεις σαν διεργασίες αφήνουν το αποτύπωμα τους στο περιβάλλον, η αναγκαιότητα όμως της εξασφάλισης του φυσικού περιβάλλοντος και για τις επόμενες γενεές έχει οδηγήσει στη θεώρηση του περιβάλλοντος ως αυτοτελές προστατευόμενο αγαθό. Η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και κυρίως στις μεγάλες βιομηχανικές οικονομίες σε συνδυασμό με μεγάλες οικολογικές καταστροφές, και ειδικότερα στο τέλος του 20ύ αιώνα, οδήγησαν στην ανάπτυξη του Δικαίου του Περιβάλλοντος
Η λειτουργία των μεταλλείων είναι υποχρεωμένη να υπακούει σε περιβαλλοντικούς νόμους κατά τη διαδικασία της λειτουργίας του καθώς και μετά τη λήξη των διεργασιών για την αποκατάσταση του χώρου.