Σχεδιασμός ενός συνεργατικού περιβάλλοντος μάθησης για την υποστήριξη ενός η-μαθήματος μεθοδολογίας έρευνας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Συνεργατική μάθηση ; Αυτορρυθμιζόμενη μάθηση ; Επίλυση προβλημάτων ; Moodle ; Collaborative learning ; PBLΠερίληψη
Στην παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρείται η ανάπτυξη, αξιολόγηση και δημιουργία ενός e-lab μαθήματος ως εναλλακτικού τρόπου μάθησης μέσω ενός CSCL για την ανάδειξη και την ενίσχυση δεξιοτήτων της SRL μέσω της συνεργατικής μάθησης βασισμένη στην εκπαιδευτική μέθοδο PBL. Αρχικά γίνεται βιβλιογραφική επισκόπηση και ανάλυση του εργαλείου που χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια της έρευνας. Το εργαλείο είναι το Moodle και χρησιμοποιήθηκε για την υλοποίηση του e-lab μαθήματος, το οποίο βασίζεται στη θεωρία του κοινωνικού εποικοδομισμού (social constructivism), η οποία υπογραμμίζει τη σημασία του πολιτισμού και της θεωρίας της μάθησης του πλαισίου στη συλλογική κατασκευή της γνώσης, προοπτική που συνδέεται πολύ με πολλές σύγχρονες θεωρίες, ειδικότερα τις αναπτυξιακές θεωρίες των Vygotsky, Bruner καθώς και την κοινωνιογνωστική θεωρία του Bandura. Στην συνέχεια αναλύονται οι στρατηγικές και οι θεωρίες μάθησης (Αυτορρυθμιζόμενη μάθηση, Συνεργατική Μάθηση και Μέθοδος επίλυσης Προβλήματος), οι οποίες έχουν ενορχηστρωθεί κατάλληλα για την ενσωμάτωσή τους στη moodle.
Η αυτορρυθμιζόμενη Μάθηση ορίζεται ως η βασική πεποίθηση ενός ατόμου που έχει την ικανότητα να ασκεί τον έλεγχο όλων εκείνων των απαιτητικών αναγκών και των λειτουργιών του. . Η συνεργατική μάθηση αναφέρεται σε μεθοδολογίες και περιβάλλοντα στα οποία οι μαθητές συμμετέχουν σε ένα κοινό καθήκον. Περιλαμβάνει τη χρήση μικρών ομάδων έτσι ώστε όλοι οι μαθητές να μπορούν να μεγιστοποιήσουν τη μάθησή τους και αυτή των συνομηλίκων τους. Τέλος η Μέθοδος επίλυσης Προβλήματος ενσωματώνει τους στόχους για τους εκπαιδευόμενους που είναι πολύ ευρύτεροι από την απόκτηση και την εφαρμογή του διδακτικού περιεχομένου. Οι τρεις παραπάνω ενσωματώθηκαν κατάλληλα για να δημιουργηθεί ένα e-lab για την εκμάθηση της Μεθοδολογίας Έρευνας σε Προπτυχιακούς Φοιτητές.
Στα πλαίσια της παρούσας εργασίας, πραγματοποιήθηκε ποσοτική έρευνα με στόχο την ανάδειξη των γνωστικών, κοινωνικών παραγόντων και παραγόντων κινήτρων της αυτορρυθμιζόμενης μάθησης καθώς και την ύπαρξη συσχέτισης με την συνεργατικότητα και της ικανότητες και δεξιότητες που αναπτύσσονται κατά την Μέθοδο επίλυσης Προβλημάτων στην Πλατφόρμα moodle. Μέσα από μία σειρά από στατιστικές αναλύσεις, τα αποτελέσματα που προέκυψαν φαίνονται σημαντικές σχέσεις μεταξύ των μεταβλητών.