Quality assurance methods assessing instructional design and active learning pedagogies in MOOCs: an evaluative case study
Master Thesis
Συγγραφέας
Αλοΐζου, Βαλέρια
Aloizou, Valeria
Ημερομηνία
2018-07Επιβλέπων
Ρετάλης, ΣυμεώνΠροβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
MOOCs ; Quality assurance methods ; Quality frameworks ; Assessment tools ; Instructional design ; Active learning pedagogies ; Collaborative learning ; GamificationΠερίληψη
Στις μέρες μας εμφανίζονται όλο και περισσότερα Μαζικά Ελεύθερα Διαδικτυακά Μαθήματα (Massive Open Online Courses - MOOCs). Πολλά μεγάλα πανεπιστήμια παγκοσμίως έχουν αφοσιωθεί στο να προσφέρουν υψηλής ποιότητα «μαζική» εκπαίδευση. Κατά συνέπεια, γίνονται πολλές έρευνες για τη βελτίωση αυτής της μαθησιακής εμπειρίας.
H ανατροφοδότηση βασίζεται κυρίως στο ερωτηματολόγιο, το οποίο συμπληρώνουν οι μαθητές στο τέλος ενός ΜΟΟC. Οι εκπαδευτές λαμβάνουν την ανατροφοδότηση, την αναλύουν και σε συνδυασμό με τα learning analytics της πλατφόρμας πραγματοποιούν τη γενική αξιολόγηση του μαθήματος. Όμως, δεν φτάνει μόνο αυτό. Έχουν σημειωθεί προσπάθειες από ερευνητές, οι οποίοι επιδιώκουν να τονίσουν την ανάγη καλλιέργειας συγκεκριμένων μεθόδων εξασφάλισης της ποιότητας (quality assurance culture) στα MOOCs, λαμβάνοντας υπόψιν ότι τα μαθήματα απευθύνονται σε μια τεράστια κοινότητα μαθητών. Κατά συνέπεια ο ποιοτικός σχεδιασμός και η παιδαγωγική των MOOCs αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για ποιοτική μάθηση.
Η παρούσα έρευνα επικεντρώνεται στη συγκεκριμένη ανάγκη, μελετώντας κι ερευνώντας το πεδίο διασφάλισης της ποιότητας στα MOOCs. Πρωτίστως, πραγματοποιήθηκε μια συστηματική βιβλιογραφική επισκόπηση με σκοπό να εντοπιστούν οι μέθοδοι διασφάλισης της ποιότητας (quality assurance methods). Η συστηματική βιβλιογραφική επισκόπηση οδήγησε στον εντοπισμό ποιοτικών πλαισίων (quality frameworks) και ποιοτικών εργαλείων (quality tools), που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής. Αυτά τα αποτελέσματα μας ενθάρρυναν να διεξάγουμε μια μελέτη περίπτωσης (evaluative case study), με σκοπό την εφαρμογή των ποιοτικών εργαλείων σε ένα MOOC. Η έρευνα επικεντρώθηκε στο να αξιολογηθούν να ποιοτικά εργαλεία για το εάν μπορούν να προσφέρουν χρήσιμα αποτελέσματα κατά την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού σχεδιασμού ενός ΜΟΟC, το οποίο έχει σχεδιαστεί με βάση την ενεργητική παιδαγωγική μάθηση (active learning pedagogies).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα ποιοτικά εργαλεία αξιολόγησης και τα ποιοτικά πλαίσια, προσφέρουν σημαντικά και χρήσιμα στοιχεία αξιολόγησης του εκπαιδευτικού σχεδιασμού ενός MOOC. Εντούτοις, τα ποιοτικά εργαλεία που αξιολογήθηκαν, χρειάζονται εμπλουτισμό ως προς την αξιολόγηση της ενεργητικής παιδαγωγικής μάθησης όπως είναι η συνεργατική μάθηση και η παιχνιδοποίηση. Κατά την διαδικασία αξιλόγησης των εργαλείων, διαπιστώθηκαν περαιτέρω πλεονεκτήματα και αδυναμίες που παρουσιάζουν, αφήνοντας γόνιμο έδαφος για μελλοντική έρευνα.