Ανάπτυξη υπολογιστικού συστατικού (moodle) για σύστημα τεχνολογικά υποστηριζόμενης μάθησης
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Big data ; Learning analytics ; Moodle ; MediaWiki ; Moodle repositories ; Τεχνολογικά υποστηριζόμενο μαθησιακό περιβάλλονΠερίληψη
Στην σημερινή εποχή οι μαθητές αναζητούν την γνώση μέσα από ένα εύχρηστο, πάντα ενημερωμένο, ευέλικτο και προσαρμόσιμο περιβάλλον η-εκπαίδευσης. Μέσα από ένα μεγάλο σύνολο επιλογών ένα Σύστημα Διαχείρισης Μάθησης (LMS) δείχνει να ξεχωρίζει και να γίνεται αποδεκτό τόσο από την εκπαιδευτική κοινότητα όσο και από τον επιχειρηματικό τομέα. Η κοινότητα του Moodle αγωνίζεται καθημερινά να καλύψει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες για μάθηση και να συμβαδίσει με τις σύγχρονες παιδαγωγικές επιταγές. Το Moodle είναι φτιαγμένο για μάθηση, παρέχοντας στην εκπαιδευτική κοινότητα ένα σύγχρονο εργαλείο με χαρακτηριστικά και δυνατότητες που καλύπτουν όλες σχεδόν τις παιδαγωγικές ανάγκες. Φαίνεται λοιπόν, να είναι ο πρωταγωνιστής στην διαχείριση εκπαιδευτικού περιεχομένου.
Οι μαθητές επιπλέον έχουν ανάγκη από μια εφαρμογή που θα τους επιτρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους και να προσθέτουν, τροποποιούν ή ακόμη και να διαγράφουν περιεχόμενο με απλό και γρήγορο τρόπο. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει η MediaWiki παρέχοντας στην εκπαιδευτική κοινότητα ένα περιβάλλον που διευκολύνει τόσο τη συνεργατική εύρεση, διαμόρφωση και διαμοίραση της γνώσης, όσο και την επικοινωνία, ιδιότητες που είναι στοιχειώδεις σε ένα εκπαιδευτικό πλαίσιο.
Σκοπός της παρούσης εργασίας είναι μια σύντομη παρουσίαση των δυνατοτήτων αυτών των δυο εκπαιδευτικών εργαλείων και η εύρεση τρόπου συνεργασίας των, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν τα ποιο ισχυρά χαρακτηριστικά από το καθένα, παρέχοντας έτσι στην εκπαιδευτική κοινότητα μια εμπειρία μάθησης χωρίς περιορισμούς. Επίσης η εργασία εστιάζει στον τρόπο σύζευξης των δυο εργαλείων, ώστε να χρησιμοποιηθούν από τη μεριά οι πανίσχυροι μηχανισμοί ανάλυσης και εκτίμησης της πορείας των εκπαιδευομένων του Moodle, και από τη μεριά του MediaWiki οι εκπαιδευτές να εφαρμόσουν τις σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους. Συνεπώς οι εκπαιδευόμενοι συνεργαζόμενοι με τους εκπαιδευτές χωρίς περιορισμούς σταματάνε να είναι παθητικοί δέκτες της γνώσης αλλά αποκτούν ενεργό ρόλο, συνθέτοντας γνώση.