Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή: η περίπτωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Κλιματική αλλαγή ; Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ; Περιβαλλοντικές επιπτώσεις ; Ανθρωπογενή χαρακτηριστικά ; Περιβαλλοντική πολιτική ; Μέτρα αντιμετώπισηςΠερίληψη
Γίνονται προσπάθειες μετριασμού της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσω της μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, παρόλα αυτά οι επιπτώσεις της ήδη είναι φανερές στην καθημερινότητα του ανθρώπινου πληθυσμού και επηρεάζουν ιδιαίτερα παραγωγικούς τομείς και την κοινωνική και οικονομική ζωή του πληθυσμού. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να δημιουργηθεί μια στρατηγική προσαρμογής στις ήδη υπάρχουσες αλλαγές ώστε να αντιμετωπιστούν οι αναπόφευκτες επιπτώσεις της.
Στα πλαίσια αυτά εκπονείται η παρούσα διπλωματική εργασία η οποία έχει ως στόχο την ανάδειξη των κατάλληλων μέτρων τα οποία θα συμβάλουν στην προσαρμογή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στις αλλαγές που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.
Για να εντοπιστούν και να καταγραφούν τα κατάλληλα αυτά μέτρα, πρώτα γίνεται μια περιληπτική αναφορά στα δεδομένα του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος της Περιφέρειας, στην συνέχεια εκτιμούνται οι κλιματικές μεταβολές που θα λάβουν χώρα (π.χ. άνοδος θερμοκρασίας, άνοδος στάθμης θάλασσας, ένταση και ποσότητα βροχοπτώσεων, ένταση ανέμου κ.α). Το επόμενο βήμα είναι ο συνδυασμός των δύο παραπάνω βημάτων, δηλαδή εξετάζεται το πως οι κλιματικές αλλαγές θα επηρεάσουν σημαντικούς τομείς της περιφέρειας οι οποίοι προήλθαν από την περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασής της. Οι τομείς που κρίθηκαν ως σημαντικοί και χρειάζονται εξέταση ως προς τις επιπτώσεις που θα υποστούν από την αλλαγή του κλίματος είναι ο τομέας της γεωργίας, του τουρισμού, των υδατικών συστημάτων, των δασών και της βιοποικιλότητας, της αλιείας, της ανθρώπινης υγείας, της ενέργειας, του δομημένου περιβάλλοντος, των μεταφορών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Στην συνέχεια, αφού μελετήθηκε το πως η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τους παραπάνω τομείς, προτείνονται τα κατάλληλα μέτρα ώστε να επιτευχθεί η προσαρμογή τους.
Ιδιαίτερα τρωτοί παρουσιάζονται οι τομείς των υδατικών συστημάτων της Περιφέρειας και των δασικών οικοσυστημάτων. Τα μέτρα που προτείνονται είναι κυρίως μέτρα προστασίας από πλημμυρικά και διαβρωτικά φαινόμενα, μέτρα για την ορθολογική χρήση υδάτινων πόρων, μέτρα για την προστασία από πυρκαγιές, μέτρα για μείωση ενέργειας στο δομημένο περιβάλλον και αντιδιαβρωτικά μέτρα ακτών.