Σχολική διαρροή και κουλτούρα
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Σχολεία ; Σχολική διαρροή ; Σχολική κουλτούρα ; Εκπαιδευτικό φιλανδικό σύστημαΠερίληψη
Στην παρούσα διπλωματική εργασία διερευνάται το πρόβλημα της σχολικής διαρροής, σε συνδυασμό με την κουλτούρα της σχολικής μονάδας και τον ρόλο του εκπαιδευτικού συστήματος.
Η διερεύνηση του θέματος γίνεται βάσει βιβλιογραφικής επισκόπησης και συγκριτικής ανάλυσης μελετών περιπτώσεων. Αρχικά, δίνεται ο ορισμός της σχολικής διαρροής, ενώ στη συνέχεια περιγράφονται και αναλύονται διεξοδικά τα αίτια και οι παράγοντες που ευθύνονται για την εξάπλωση του φαινομένου. Επιπρόσθετα, γίνεται αναφορά στις συνέπειες της μαθητικής διαρροής τόσο για το ίδιο το άτομο, που διαρρέει από τη σχολική κοινότητα, όσο και για την ευρύτερη κοινωνία. Τέλος, αναφέρονται με κριτικό πνεύμα τα ευρήματα προηγούμενων, παρόμοιων ερευνών και μελετών που ασχολούνται με την εξάλειψη του φαινομένου. Βάσει αυτών προκύπτει μια πληθώρα εργαλείων και μηχανισμών για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής. Ταυτόχρονα, αναδεικνύεται η ανάγκη για τη λήψη δραστικών μέτρων, προκειμένου να αποφεύγονται παρόμοια αρνητικά φαινόμενα, όπως αυτό της σχολικής διαρροής που μελετάται στην παρούσα διπλωματική.
Επιπρόσθετα, στην παρούσα διπλωματική, διερευνάται και καταγράφεται αναλυτικά το υπάρχον ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα ως προς την οργανωσιακή του δομή, o γραφειοκρατικός και τεχνοκρατικός χαρακτήρας λειτουργίας του καθώς και η σχολική κουλτούρα, προκειμένου να εξεταστεί εάν αυτά αποτελούν τροχοπέδη για την ομαλή πορεία και εξέλιξη των μαθητών. Προκειμένου να αναδειχθεί η επιτακτική ανάγκη αλλαγής και μεταρρύθμισης του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, στο Κεφάλαιο 5 της διπλωματικής εξετάζεται συγκριτικά η μελέτη περίπτωσης του εκπαιδευτικού συστήματος της Φινλανδίας. Με τον τρόπο αυτό προκύπτουν οι έντονες διαφορές των δύο εκπαιδευτικών συστημάτων και γίνονται σαφή τα αίτια που το φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα θεωρείται ως ένα από τα πιο επιτυχημένα παγκοσμίως, σε αντίθεση με το ελληνικό παραδοσιακό εκπαιδευτικό σύστημα.
Το τελευταίο κεφάλαιο περιλαμβάνει τα γενικά ευρήματα της παρούσας μελέτης, με σύντομη περιγραφή των βασικών παραγόντων που προκαλούν τη σχολική διαρροή. Ως πρωταρχικό αίτιο της διαρροής και του αποκλεισμού ενός μεγάλου ποσοστού του μαθητικού πληθυσμού αποδεικνύεται το εκπαιδευτικό σύστημα.