Μέτρα αποτελεσματικότητας κάνοντας χρήση του συντελεστή βήτα με ημιδιακύμανση
Portfolio performance using the beta coefficient with semivariance
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Ασύμμετρες αποδόσεις ; Ημιδιακύμανση ; Καθοδικός συντελεστής βήτα ; Καθοδικός κίνδυνος ; D-CAPM ; Μοντέλο MLPM ; Μέτρα αποτελεσματικότηταςΠερίληψη
Στην παρούσα μελέτη παρουσιάζεται το υπόδειγμα αποτίμησης περιουσιακών στοιχείων (CAPM) με τα μέτρα αποτελεσματικότητάς του, αλλά και οι παραλλαγές αυτών, που εστιάζουν στη μελέτη του καθοδικού κινδύνου. Οι επενδυτές συσχετίζουν τον κίνδυνο με την πραγματοποίηση απόδοσης που είναι μικρότερη από την απόδοση – στόχο που έχουν θέσει, ενώ αντίθετα δεν θεωρούν κίνδυνο μια απόδοση υψηλότερη από την επιθυμητή.
Σκοπός της μελέτης είναι η εξέταση της ανωτερότητας των εναλλακτικών υποδειγμάτων αποτίμησης περιουσιακών στοιχείων και των καθοδικών μέτρων αποτελεσματικότητας, λόγω της καλύτερης αποτίμησης που παρέχουν. Η μελέτη επικεντρώνεται στην ευρωπαϊκή αγορά και συγκεκριμένα την εξέταση 21 αγορών χρησιμοποιώντας ημερήσιες τιμές των χρηματιστηριακών δεικτών κάθε αγοράς.
Αρχικά πραγματοποιείται σύγκριση ανάμεσα στο παραδοσιακό πλαίσιο CAPM με τα εναλλακτικά MLPM και D-CAPM, ενώ στη συνέχεια συγκρίνονται τα παραδοσιακά μέτρα αποτελεσματικότητας με τα εναλλακτικά, που στηρίζονται στη χρήση της ημιδιακύμανσης και του καθοδικού συντελεστή βήτα.