Τραπεζική - Ζημιές απομειώσεως
Banking - Loan loss provisions
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Τραπεζική ; Ζημιές απομειώσεως ; Μακροοικονομικές μεταβλητές ; Ομαλοποίηση κερδών ; Προβλεπτική συμπεριφοράΠερίληψη
Βιώνοντας την παγκόσμια οικονομική κρίση, πολλές χώρες αναγκάστηκαν να επιβάλλουν αυστηρότερους κανονισμούς και να εφαρμόσουν μέτρα σωτηρίας του τραπεζικού τους συστήματος. Υπήρχαν όμως και χώρες, όπως η Αυστραλία και ο Καναδάς, που αποτέλεσαν παράδειγμα βιομηχανικών χωρών που δεν υπέστησαν τραπεζική κρίση. Μέσα από την βιβλιογραφία διαπιστώσαμε πως ένας μηχανισμός που χρησιμοποιούν οι τράπεζες ως εργαλείο χειραγώγησης των οικονομικών τους στοιχείων είναι οι ζημιές απομείωσης. Στόχος της διπλωματικής αυτής ήταν μέσα από την μελέτη δύο χωρών με σταθερό τραπεζικό σύστημα, να διαπιστώσουμε την επίδραση των μακροοικονομικών μεταβλητών στον σχηματισμό των ζημιών απομείωσης τραπεζικών δανείων.
Τα δεδομένα της μελέτης κυμαίνονται από το 2000 έως το 2016 και καλύπτουν 14 τράπεζες με συνεχή λειτουργία, δύο βιομηχανικών χωρών που δεν αντιμετώπισαν τραπεζική κρίση, της Αυστραλίας και του Καναδά.
Καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως οι τράπεζες του δείγματος διενεργούν ομαλοποίηση κερδών μέσω των ζημιών απομείωσης, υιοθετούν προκυκλική συμπεριφορά στις αποφάσεις τους, η οποία όμως είναι μικρότερη σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο, ενώ αξιολογώντας τις εκτιμήσεις των μακροοικονομικών συνθηκών κάνουν στροφή προσπαθώντας να υιοθετήσουν μια πιο προβλεπτική ( αντικυκλική ) συμπεριφορά.
Ξεκινώντας την μελέτη αυτή, θεωρούσαμε ότι τα ευρήματα θα αναδείκνυαν την σημαντικότητα των μακροοικονομικών παραγόντων. Τελικά τα αποτελέσματα ήταν διαφορετικά από τα αναμενόμενα, καθώς από τους μακροοικονομικούς παράγοντες που εξετάσθηκαν, μόνο η ανεργία βρέθηκε να ασκεί επίδραση και αυτή σε μικρότερο βαθμό από τον αναμενόμενο.
Καταλήξαμε ότι πιθανή αιτία αυτού, είναι το γεγονός ότι εξετάζουμε δύο χώρες με σταθερό τραπεζικό σύστημα, όπου οι διοικήσεις των τραπεζών αυτών υιοθετούν μακροχρόνιες στρατηγικές, λαμβάνοντας μέτρα προστασίας σε μια πιθανή ύφεση. Δια τούτου, είναι προετοιμασμένες για την πιθανότητα χειροτέρευσης των οικονομικών συνθηκών, γι’ αυτό και παρατηρήθηκε στροφή σε αντικυκλική συμπεριφορά, αλλά όχι έντονη.