Πίνακες επιβίωσης κατά αιτία θανάτου και κατά φύλο στην Ελλάδα 2011
Life tables by cause of death and by sex in Greece, 2011
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Θνησιμότητα ; Αιτίες θανάτου ; Επιβίωση ; Προσδόκιμο ζωής ; Ευρώπη ; Ελλάδα ; Στατιστική ανάλυσηΠερίληψη
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται την κατασκευή συνεπτυγμένων πινάκων επιβίωσης κατά φύλο και αιτία θανάτου για την Ελληνική Επικράτεια το έτος 2011. Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονται από τις ληξιαρχικές καταγραφές των ετών 2010, 2011 και 2012. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκε ο μέσος αριθμός θανάτων κατά αιτία, φύλο και πενταετείς ομάδες ηλικιών για το σύνολο της χώρας για τα παραπάνω έτη. Ως παρανομαστές για την κατασκευή των πινάκων επιβίωσης χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την απογραφή του πληθυσμού της Ελλάδας του έτους 2011 κατά φύλο (ΕΛΣΤΑΤ) . Οι θάνατοι ομαδοποιήθηκαν κατά αιτία σε τέσσερις κύριες ομάδες: κακοήθη νεοπλάσματα, ισχαιμικής καρδιοπάθειας, νοσήματα της πνευμονικής κυκλοφορίας και τέλος νοσήματα των εγκεφαλικών αγγείων. Αρχικά κατασκευάστηκε ο συνεπτυγμένος πίνακας επιβίωσης κατά φύλο και πενταετείς ομάδες ηλικιών για όλες τις αιτίες για το έτος 2011.
Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι συναρτήσεις που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή των συνεπτυγμένων πινάκων επιβίωσης κατά φύλο και αιτία θανάτου, καθώς και ο υπολογισμός των βιομετρικών συναρτήσεων των πινάκων αυτών. Τέλος, με τη βοήθεια διαγραμματικών απεικονίσεων διαφόρων συναρτήσεων, όπως της προσδοκώμενης ζωής ex και της πιθανότητας θανάτου qx των συνεπτυγμένων πινάκων επιβίωσης εξάγονται και εκτίθενται συμπεράσματα σχετικά με το κατά πόσο συνεισφέρουν οι διάφορες αιτίες θανάτου στα επίπεδα θνησιμότητας ανδρών και γυναικών στην Ελλάδα το 2011.
Τα κύρια συμπεράσματα της εργασίας είναι: α. μία πολύ σημαντική αιτία θανάτου και για τα δύο φύλα είναι η πάθηση των κακοηθών νεοπλασμάτων. Η απαλοιφή της ασθένειας αυτής από τον πληθυσμό της Ελλάδας θα ισοδυναμούσε με μία αύξηση στο προσδόκιμο επιβίωσης κατά 3,34 χρόνια για τους άνδρες και κατά 2,21 χρόνια για τις γυναίκες. β. Η εξάλειψη της πάθησης της ισχαιμικής καρδιοπάθειας έχει μεγαλύτερη επίδραση στο προσδόκιμο επιβίωσης των ανδρών γ. οι υπόλοιπες αιτίες θανάτου που εξετάστηκαν, νόσοι των αγγείων του εγκεφάλου και πνευμονικά νοσήματα και λοιπές καρδιοπάθειες δείχνουν παρόμοια περιθώρια βελτίωσης και για τα δύο φύλα, αν και αρκετά περιορισμένα.