Η εκπαίδευση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Ευρωπαϊκό δίκαιο ; Εκπαίδευση ; Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ; Ανθρώπινα δικαιώματαΠερίληψη
Η παρούσα εργασία αφορά το δικαίωμα στην εκπαίδευση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και χωρίζεται σε 8 κεφάλαια, τα οποία θα αναφερθούν στη συνέχεια επιγραμματικά. Βασικό κομμάτι που αρμόζει να διευκρινιστεί εξ’ αρχής είναι πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέονται οι δράσεις του Συμβουλίου Της Ευρώπης με τις δράσεις της ΕΕ. Οι δράσεις του Συμβουλίου Της Ευρώπης αφορούν τα κράτη μέλη της και όχι όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη ή κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς υπάρχουν Ευρωπαϊκά κράτη και κράτη της ΕΕ που δεν είναι μέλη του Συμβουλίου Της Ευρώπης. Το παρόν, πρώτο κεφάλαιο, είναι ένα εισαγωγικό κομμάτι όπου μυεί τον αναγνώστη στη θεματολογία της έρευνας και στη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για τη διεκπεραίωση της.
Το δεύτερο κεφάλαιο αφορά το τομέα της εκπαίδευσης εξ’ ολοκλήρου, καθώς προσπαθεί να ορίσει τη δύσκολη αυτή έννοια και να προσανατολίσει τον αναγνώστη προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, αυτή που θέλει την εκπαίδευση συνυφασμένη με την έννοια του σχολείου και όχι την εκπαίδευση μέσω της καθημερινής τριβής με ηθικές αξίες και βιωματικής γνώσης. Η εργασία αυτή μελετά το δικαίωμα που έχουν όλα
τα παιδιά στο να πηγαίνουν σχολείο, έτσι το δεύτερο κεφάλαιο αναλύει όχι μόνο τους λόγους που είναι σημαντικό το δικαίωμα αυτό, αλλά και τους παράγοντες που επηρεάζουν τη μη διεκπεραίωση του διαχρονικά.
Το τρίτο κεφάλαιο αφορά το θεσμικό πλαίσιο που κατοχυρώνει την εκπαίδευση σαν δικαίωμα νομικά προστατευμένο. Στο κεφάλαιο αυτό δίνονται τα πιο σημαντικά νομοθετήματα και διατάξεις τόσο εσωτερικού δικαίου, όπως το Σύνταγμα της Ελλάδος, όπου καθιστά την εκπαίδευση καθολική σε εθνικό επίπεδο, όσο και διεθνούς δικαίου όπως είναι η Διεθνής Σύμβαση Για Τα Δικαιώματα Των Παιδιών και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων Του Ανθρώπου, αλλά και άλλα σύμφωνα που θα αναφερθούν αναλυτικά εν συνεχεία. Τέλος, το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται και στο δίκαιο της ΕΕ το οποίο προστατεύει και προωθεί το δικαίωμα στην εκπαίδευση μέσω του Χάρτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το τέταρτο κεφάλαιο αναλύει αναλυτικά την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), τις ρίζες της, τις επιρροές της και το περιεχόμενό της, ενώ το πέμπτο κεφάλαιο μας οδηγεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μας καταγράφει τη σύστασή του αλλά και το έργο του στο τομέα της εκπαίδευσης, ενώ καταγράφονται μερικές υποθέσεις με θέμα την παραβίαση του δικαιώματος στην εκπαίδευση στη χώρα μας και το πώς το Δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων έλυσε τις προσφυγές αυτές.
Πολλοί οργανισμοί έχουν επενδύσει στο μέλλον της εκπαίδευσης και συνεισφέρουν καθημερινά τα μέγιστα για την ανάπτυξη της. Οι οργανισμοί αυτοί και το έργο τους αναφέρονται αναλυτικά στο έκτο κεφάλαιο, λίγο πριν τον επίλογο στο κεφάλαιο επτά όπου δίνονται μερικά συμπεράσματα, μελλοντικές προτάσεις αλλά και μία κριτική για τις ήδη εφαρμοσμένες πρακτικές.