Η χρήση των ψηφιακών μέσων στη μελέτη της κλασικής γραμματείας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (το παράδειγμα της διδασκαλίας του Σοφόκλειου Φιλοκτήτη στο Τμήμα Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α.)
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Εκπαιδευτική τεχνολογία ; Κλασική γραμματεία ; Διδασκαλία βοηθούμενη από ηλεκτρονικό υπολογιστή ; Κλασική φιλολογίαΠερίληψη
Το παρόν πόνημα αφορά σε μια θεωρητική αλλά και πρακτική προσέγγιση των τρόπων και των μέσων μιας ηλεκτρονικά υποβοηθούμενης μελέτης της κλασικής γραμματείας, στο πλαίσιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Εξετάζονται εδώ, τόσο το θεωρητικό σχήμα της προσέγγισης αυτής, όσο και η εφαρμογή της στην πράξη. Στο πρώτο μέρος της εργασίας αναλύονται οι κατευθυντήριες γραμμές της θεωρίας και τα πλέον σημαίνοντα ψηφιακά μέσα που την πραγματώνουν. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται οι όροι και τα αποτελέσματα μιας πειραματικής δράσης που συντελέστηκε με στόχο την δοκιμή της υπό ανάλυση προσέγγισης σε πραγματικές συνθήκες.
Αρχικά γίνεται αναφορά στη θεωρία που εμπλαισιώνει την πειραματική δράση και έχει ως κύριους άξονες την ανάλυση του διδακτικού μοντέλου της μεικτής εκπαίδευσης, που χρησιμοποιήθηκε στο πείραμα και την σε αδρές γραμμές περιγραφή του Συστήματος Διαχείρισης της Μάθησης (Learning Management System/ LMS) Moodle μέσω του οποίου αυτό υλοποιήθηκε. Εξετάζεται επίσης ο τρόπος αξιοποίησης του εν λόγω συστήματος καθ’ όλη την πειραματική διαδικασία. Ακόμη αναλύονται εδώ διεξοδικά, όλα τα ψηφιακά εργαλεία μέσω των οποίων πραγματοποιήθηκε η δράση (Perseus, LSJ, Μικρός Απόπλους κλπ).
Το δεύτερο μέρος της εργασίας αφορά ακραιφνώς στην περιγραφή του εκπαιδευτικού πειράματος. Παρουσιάζονται πλήρως οι στόχοι, η οργάνωση, ο τρόπος υλοποίησης, τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα του διεξαχθέντος πειράματος. Συγκροτείται έτσι το ερευνητικό πρωτόκολλο της δράσης. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε στο τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών , στον τομέα κλασικών σπουδών. Έλαβε χώρα στο διάστημα από 29 Σεπτεμβρίου 2009 ως έως και 28 Ιανουαρίου 2010 και συμμετείχαν οι εγγεγραμμένοι φοιτητές του μαθήματος κορμού του 3ου εξαμήνου σπουδών Αρχαία Ελληνική Φιλολογία, Σοφοκλέους Φιλοκτήτης (ΦΑ21).
Στόχος της ανά χείρας εργασίας είναι η σύζευξη δυο πεδίων έρευνας. Αυτού της εκπαιδευτικής τεχνολογίας και αυτού της κλασικής φιλολογίας. Όντας τα πεδία αυτά εκ διαμέτρου αντίθετα στοχοθετικά, βρίσκουν σημείο επαφής στην διδακτική πράξη. Έτσι προσπάθεια μας είναι, να αναδείξουμε το γεγονός αυτό και όλες τις πτυχές του. Πώς δηλαδή η κλασική γραμματεία εν προκειμένω, μπορεί να αποτελέσει γόνιμο πεδίο διδασκαλίας σε μια ηλεκτρονικά υποστηριζόμενη εκπαιδευτική δράση.