Αξιοποίηση της μεθόδου SRL σε ένα τεχνολογικά υποστηριζόμενο περιβάλλον μάθησης για την ανάπτυξη δεξιοτήτων 21ου αιώνα
View/ Open
Keywords
Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) ; Ηλεκτρονική μάθηση ; Αυτορρυθμιζόμενη μάθηση ; Συνεργατική μάθηση ; Τεχνολογικά υποστηριζόμενο μαθησιακό περιβάλλον ; Εκπαιδευτική ψυχολογία ; Moodle ; SRLAbstract
Στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον, η εργασία και τα καθήκοντα έχουν γίνει πιο περίπλοκα και απαιτούνται περισσότερες διεπιστημονικές δεξιότητες, έτσι ώστε η νέα γενιά πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη για δεξιότητες ζωής και σταδιοδρομίας. Το βασικό ερώτημα είναι πώς οι προσεγγίσεις των Τεχνολογίων της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ΤΠΕ) μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και να δώσουν στους σπουδαστές ένα άλμα προς τα εμπρός στη σχολική τους εκμάθηση και στις μελλοντικές ευκαιρίες απασχόλησής τους. Στην πραγματικότητα, σήμερα η νέα γενιά πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη για δεξιότητες ζωής και σταδιοδρομίας. Η αλληλεπίδραση μεταξύ των εκπαιδευομένων, με βάση μια αποτελεσματική επικοινωνία και μια εποικοδομητική συνεργασία, παρέχει τις κατάλληλες ευκαιρίες για να βελτιωθεί η ικανοποίησή τους για να αποκτήσουν ένα κίνητρο δια βίου μάθησης (Corno & Kanfer, 1993).
Ο κύριος στόχος της εκπαίδευσης είναι να αναπτύξει το χαρακτήρα των μαθητών και να ενθαρρύνει σε αυτές μια αυθόρμητη επιθυμία για μάθηση. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η αυτορρυθμιζόμενη μάθηση (Self Regulted Learning) είναι απαραίτητη. Ωστόσο, παρόλο που οι σύγχρονες τεχνολογίες έχουν καταστήσει δυνατή την εκμάθηση σε οποιαδήποτε στιγμή και τόπο, εξακολουθεί να υπάρχει η πρόκληση να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον ώστε οι μαθητές να μπορούν εύκολα να προγραμματίσουν τα σχέδια σπουδών τους και να αξιοποιήσουν υλικά εκμάθησης σε εξωτερικούς χώρους (Zimmerman, Bonner, & Kovach, 1996).
Η καινοτομία αυτής της έρευνας επικεντρώνεται στην υποστήριξη της ανάπτυξης των δεξιοτήτων συνεργασίας και επικοινωνίας μέσω ενός τεχνολογικά υποστηριζόμενου μαθησιακού περιβάλλοντος το οποίο αξιοποιεί την αυτορρυθμιζόμενη μάθηση και τη συνεργατική στρατηγική STAD. Συγκεκριμένα, η πειραματική διαδικασία αυτή διήρκεσε 5 μήνες και αφορούσε στο σχεδιασμό ενός εργαστηριακού μέρους ενός μαθήματος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Αυτό το συνδυασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στοχεύει στην υλοποίηση ενός ερευνητικού προγράμματος που χρησιμοποιεί το θέμα της «Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας». Αυτός ο σχεδιασμός υποστηρίζεται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα δημιουργίας και διαχείρισης μαθημάτων (Moodle) και έχει ως στόχο να προσελκύσει τους μαθητές σε μια σειρά δραστηριοτήτων για να κατανοήσουν τις έννοιες της Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και να μπορέσουν να εφαρμόσουν τις θεωρίες μάθησης σε ένα ψηφιακό περιβάλλον.
Η εκπαιδευτική ψυχολογία και τα τεχνολογικά ενισχυμένα περιβάλλοντα μάθησης έχουν φέρει κοντά ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς και μηχανικούς από τις τελευταίες δεκαετίες για να διερευνήσουν νέες έρευνες σχετικά με τις καθημερινές πρακτικές στη σχολική και επαγγελματική ζωή. Σε αυτό το μάθημα οι φοιτητές-συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να κερδίσουν θεωρητικές και εφαρμοσμένες γνώσεις σε συγκεκριμένα ενότητες της εκπαιδευτικής ψυχολογίας (Συμπεριφορισμός, Θεωρία Κοινωνικής-Γνωστικής Μάθησης, Γνωστικισμός, Κονστρουκτιβισμός). Τέλος, απώτερος σκοπός της συγκεκριμένης ερευνητικής εργασίας είναι να περιγράψει και να προτείνει τρόπους με τους οποίους οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας μπορούν να συμβάλλουν θετικά και αποτελεσματικά στη μαθησιακή διεργασία των φοιτητών. Έτσι, λοιπόν ο παραδοσιακός τρόπος διδασκαλίας μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον, το οποίο συγχρόνως υπολογίζει πολλούς παράγοντες για την επίτευξη της εκπαιδευτικής μάθησης, συσχετίζοντας πάντα την παροχή πληροφοριών με τα τεχνολογικά μέσα (Kanninen, 2009).