Διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων και μεσογειακή διατροφή
Nutrition habits of the Greeks and mediterranean diet
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Μεσογειακή διατροφή ; Έρευνα ; ΈλληνεςΠερίληψη
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η εκτίμηση του βαθμού υιοθέτησης του Μεσογειακού προτύπου διατροφής από τους Έλληνες καθώς και η διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν την προσκόλληση στο Μεσογειακό πρότυπο διατροφής.
Στην μελέτη έλαβαν μέρος συνολικά 1000 άτομα (502 γυναίκες και 498 άνδρες ) τα οποία αποτελούν μέρος της επιδημιολογικής μελέτης ATTIKH. Από τους συμμετέχοντες συλλέχθηκαν τα δημογραφικά, τα σωματομετρικά, τα κλινικά και τα γενικά χαρακτηρίστηκα τους καθώς και το ιατρικό ιστορικό τους και οι διατροφικές τους συνήθεις. Η εκτίμηση του βαθμού υιοθέτησης του Μεσογειακού προτύπου διατροφής πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του διατροφικού δείκτη Mediterranean Diet Score. Η υιοθέτηση της Μεσογειακής διατροφής αξιολογήθηκε με εύρος 0-55 με υψηλότερες τιμές του δείκτη να υποδηλώνουν μεγαλύτερη προσκόλληση στο Μεσογειακό πρότυπο διατροφής (0-20 χαμηλή προσκόλληση, 21-35 μέτρια προσκόλληση και 36-55 υψηλή προσκόλληση).
Από την ανάλυση του δείγματος προέκυψε πως μέτρια προσκόλληση στο Μεσογειακό πρότυπο διατροφής παρουσιάζει το 80,6% των συμμετεχόντων, χαμηλή το 15,2% και υψηλή το 4,2%. Η μέση τιμή του δείκτη Mediterranean Diet Score ήταν 26 μονάδες. Βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις ανάμεσα στην προσκόλληση στη Μεσογειακή διατροφή και στο φύλο, στην ηλικία, στην οικογενειακή κατάσταση, στο επίπεδο εκπαίδευσης, στην κοινωνικοοικονομική κατάσταση, στην υπέρταση, στο διαβήτη, στην υπερχοληστερολαιμία, στην καρδιαγγειακή νόσο, στην ημερήσια κατανάλωση καφέ σε ml και στην καθημερινή χρήση βουτύρου (p<0,05). Ακόμη, βρέθηκε να υπάρχει στατιστικά σημαντική σχέση ανάμεσα στη «Μέτρια προσκόλληση» στη Μεσογειακή διατροφή και στο φύλο, στην ηλικία, στα υπέρβαρα άτομα αλλά και σε αυτά με φυσιολογικό σωματικό βάρος, στη χρήση βουτύρου, στην ημερήσια κατανάλωση καφέ και στην υπέρταση. Στατιστικά σημαντική σχέση βρέθηκε ανάμεσα στη «Υψηλή προσκόλληση» στη Μεσογειακή διατροφή και στο φύλο καθώς και στο επίπεδο εκπαίδευσης (p-value<0,05). Παρατηρήθηκε ότι η προσκόλληση των Ελλήνων στο Μεσογειακό πρότυπο διατροφής είναι μέτρια. Επομένως, απαιτούνται νέες στρατηγικές για την προώθηση των υγιεινών διατροφικών συνηθειών.