Αξιοποίηση των στεμφύλων (στερεά υπολείμματα οινοποίησης) σε μονάδες παραγωγής εκχυλισμάτων σταφυλής πλούσιων σε πολυφαινόλες
Master Thesis
Συγγραφέας
Τιτάκης - Καρτσωνάκης, Γεώργιος
Ημερομηνία
2007-01-08Προβολή/ Άνοιγμα
Θεματική επικεφαλίδα
Οίνοι και οινοποιία ; Σταφύλια ; Wine and wine making – By-productsΠερίληψη
Αντικείμενο της εργασίας είναι η αξιοποίηση των στερεών υπολειμμάτων της οινοποίησης (στέμφυλα) με έμφαση στην ανάκτηση και αξιοποίηση των βιοδραστικών συστατικών που περιέχουν (πολυφαινόλες). Η εργασία αυτή επιχειρεί για πρώτη φορά να αναδείξει όλο το φάσμα των δυνατοτήτων αξιοποίησης υποπροϊόντων που ως τώρα, κατά κύριο λόγο, αντιμετωπίζονται ως απόβλητο, προχωρώντας ταυτόχρονα σε συγκριτική αξιολόγηση των δυνατών μεθόδων αξιοποίησης. Επίσης επιχειρείται για πρώτη φορά ποσοτική και ποιοτική καταγραφή της διαθέσιμης ποσότητας στεμφύλων σε εθνικό επίπεδο και προτείνονται δράσεις για την ανάπτυξη βιομηχανίας αξιοποίησής τους. Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύσσεται μέθοδος παρασκευής εκχυλισμάτων σταφυλής από τα στέμφυλα και προσδιορίζονται οι τεχνολογικοί, ποιοτικοί και οικονομικοί παράμετροι.