Οι αντιλήψεις των γονέων και των εκπαιδευτικών για την αναγκαιότητα ύπαρξης Σχολής Γονέων στα σχολεία της προσχολικής ηλικίας. Η ψηφιακή διάσταση της εκπαίδευσης στο πλαίσιο αυτό
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Εκπαίδευση ενηλίκων ; Σχολική μονάδα ; Γονείς ; ΕκπαιδευτικοίΠερίληψη
Οι Σχολές Γονέων αποτελούν ένα θεσμό εδώ και χρόνια. Εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1962, με ιδιωτική πρωτοβουλία της Μαρίας Χουρδάκη. Ως κρατικός θεσμός εμφανίζονται πολύ αργότερα, το 1998. Περνώντας από διαφορετικούς φορείς διοργάνωσης, φτάνουμε στην σημερινή τους μορφή υπό κρατική αιγίδα σε συνεργασία με τους τοπικούς Δήμους της χώρας. Παρότι όμως ενυπάρχει χρόνια στα εκπαιδευτικά δρώμενα, ο θεσμός δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος. Ειδικά στη δημόσια εκπαίδευση δεν έχει αξιοποιηθεί και ακόμα λιγότερο διαδεδομένος είναι στην προσχολική αγωγή.
Από την μελέτη των πηγών και της βιβλιογραφίας εντοπίστηκε πως ο θεσμός των Σχολών Γονέων παρουσιάζει πολύ καλά αποτελέσματα σε όσους συμμετέχουν σε αυτές. Παρόλα αυτά, ο θεσμός δεν έχει αξιοποιηθεί. Στην παρούσα διπλωματική τέθηκε ο προβληματισμός για το αν θα πρόσφερε περισσότερα μια Σχολή Γονέων ενταγμένη στο πλαίσιο της σχολικής μονάδας της προσχολικής αγωγής και ποιες θα ήταν οι αντιλήψεις των γονέων και των εκπαιδευτικών για αυτή.
Ο παραπάνω προβληματισμός αποτελεί και τον κεντρικό σκοπό της παρούσης έρευνας. Σκοπός είναι να αναλυθούν οι αντιλήψεις τόσο των γονέων, όσο και των εκπαιδευτικών για τη χρησιμότητα των Σχολών Γονέων στο πλαίσιο της λειτουργίας τους μέσα στη σχολική μονάδα και να συγκριθούν μεταξύ τους, ώστε να μελετηθεί αν οι αντιλήψεις αυτές συγκλίνουν ή όχι. Επιπρόσθετα, θα μελετηθεί συγκριτικά και από τις δυο ερευνητικές ομάδες τι εμποδίζει αλλά και τι βοηθά την ομαλή λειτουργία των Σχολών Γονέων, ώστε να βρεθούν πιθανοί τρόποι που θα διευκολύνουν την διεύρυνση τους. Τέλος, θα ερευνηθούν οι αντιλήψεις των εμπλεκόμενων ομάδων όσον αφορά μια ψηφιακή, εξ αποστάσεως Σχολή Γονέων. Στο σημείο αυτό έγκειται και η χρησιμότητα των ευρημάτων της παρούσης έρευνας για την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα.