Προώθηση η-τουρισμού (e-Tourism) σε ένα ψηφιακό περιβάλλον
View/ Open
Keywords
Ηλεκτρονική μάθηση ; Τουρισμός ; Οργανισμοί Διαχείρισης Προορισμών ; Αυτορρυθμιζόμενη μάθηση ; Συστήματα διαχείρισης μάθησηςAbstract
Ο σύνθετος χαρακτήρας της βιομηχανίας του τουρισμού και της φιλοξενίας παρουσιάζει ασυνήθιστες προκλήσεις για την εκπαίδευση και την εξειδίκευση των παρόχων, καθώς παρατηρείται έλλειψη υπηρεσιών, χρόνου αλλά και πόρων.
Η ανάγκη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ηλεκτρονικών μαθημάτων στο τουσριστικό κλάδο για την εξειδίκευση των τουριστικών πρακτόρων ανά τον κόσμο, αποτέλεσε την κεντρική ιδέα και το σκοπό της ανάπτυξης της παρούσας εργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, αξιοποιείται η θεωρία της αυτορρυθμιζόμενης μάθησης, ώς όχημα πάνω στο οποίο βασίζεται το εκπαιδευτικό σενάριο για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού μαθήματος ‘ Become a Zante specialist’ ’ για την εκπαίδευση των ταξιδιωτικών και τουριστικών πρακτόρων. Ο σχεδιασμός του μαθήματος πραγματοποιήθηκε στο λογισμικό ανοικτού τύπου WordPress, το οποίο παραμετροποιήθηκε για τις ανάγκες της διπλωματικής εργασίας με την ενσωμάτωση των κατάλληλων plugin για την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας e-learning.
Η καινοτομία αυτής της έρευνας βασίζεται στο γεγονός ότι η ανάπτυξη ενός τέτοιου περιβάλλοντος εκπαίδευσης βασισμένο στη θεωρία της αυτορρυθμιζόμενης μάθησης, σε συνδυασμό με τη χρήση νέων τεχνολογιών όπως είναι η ενσωμάτωση βίντεο 360ο εικονικής πραγματικότητας, θα αποτελέσει την πρώτη προσπάθεια ηλεκτρονικής μάθησης και κατάρτισης στο τουριστικό κλάδο και θα μετρήσει και θα αξιολογήσει τη ποιότητα της ανάπτυξης του συστήματος με βάση τη δομή και το εκπαιδευτικό υλικό, καθώς και την ανάπτυξη δεξιοτήτων αυτό-ρυθμιζόμενης μάθησης των τελικών χρηστών, σε συνδυασμό πάντα με την ορθή και αποτελεσματική ανάπτυξη της ηλεκτρονικής πλατφρόρμας (effective instructional design workflow).
Στο πλαίσιο της διπλωματικής αυτής εργασίας λοιπόν, πραγματοποιήθηκε μια ποσοτική έρευνα με στόχο την μέτρηση της ανάπτυξης ή όχι παραγόντων της αυτορρυθμιζόμενης μάθησης (Zimmerman, 2000), καθώς και τη μέτρηση της ποιότητας του ηλεκτρονικού μαθήματος. Επιχειρείται μια συσχέτιση μεταξύ της ανάπτυξης των αυτορυθμιστικών δεξιοτήτων των εκπαιδευομένων, και του σωστού και αποτελεσματικού σχεδιασμού του ηλεκτρονικού μαθήματος.
Η παρούσα εργασία συμβάλλει στις προτάσεις πολλών άλλων ερευνητών οι οποίοι κινούνται στο αντίστοιχο πεδίο και θέτει ακόμα κάποιες προτάσεις για μελλοντική έρευνα στο πεδίο του e- τουρισμού και της ανάπτυξης ηλεκτρονικών μαθημάτων για την εξειδικευμένη εκπαίδευση των παρόχων του.