Ανάπτυξη ενός ηλεκτρονικού περιβάλλοντος (e-lab) για την εξ' αποστάσεως εκμάθηση γλωσσών προγραμματισμού με τη χρήση της online εφαρμογής Weebly σύμφωνα με την εκπαιδευτική μέθοδο της αυτοκατευθυνόμενης μάθησης
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Εξ αποστάσεως εκπαίδευση ; Αυτοκατευθυνόμενη μάθηση ; Γλώσσες προγραμματισμού (Ηλεκτρονικοί υπολογιστές) ; Ηλεκτρονική μάθηση ; e-Learning ; Weebly ; e-LabΠερίληψη
Η ηλεκτρονική μάθηση (e-learning) έχει προσελκύσει τα τελευταία χρόνια μεγάλο μέρος της επιστημονικής έρευνας, καθώς αποτελεί μια ταχέως αναπτυσσόμενη περιοχή της εκπαίδευσης. Παρόλα αυτά η επίδραση ενός ηλεκτρονικού περιβάλλοντος (e-lab) σχεδιασμένο με Online εργαλεία όπως το Weebly, το οποίο προσομοιώνει το παραδοσιακό εργαστήριο, ακολουθώντας το πρόγραμμα σπουδών με νέες δραστηριότητες και πρωτότυπες παιδαγωγικές μεθόδους δεν είναι συνηθισμένη. Το ίδιο ισχύει και για τη χρήση της Αυτοκατευθυνόμενης Μάθησης και την επίδραση που έχει ένα μάθημα βασισμένο σε αυτή τη μέθοδο για την ανάπτυξη δεξιοτήτων ενηλίκων εκπαιδευομένων.
Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η εφαρμογή ενός τέτοιου ηλεκτρονικού περιβάλλοντος εξ αποστάσεως μάθησης (e-Lab “Learn-Code”). Σκοπός είναι να παρέχει στους φοιτητές αποτελεσματική προσομοίωση δραστηριοτήτων και δεξιοτήτων που θα ανέπτυσσαν στο παραδοσιακό εργαστήριο του μαθήματος «Εφαρμογές Ιστού» του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών (Μ.Π.Σ.) Ψηφιακά Συστήματα και Υπηρεσίες, για την γλώσσα προγραμματισμού (HTML).
Έτσι η παρούσα διπλωματική εργασία στοχεύει στην υλοποίηση του e-Lab σε μια online εφαρμογή και συγκεκριμένα το Weebly ενορχηστρωμένο με την εκπαιδευτική μέθοδο της Αυτοκατευθυνόμενης Μάθησης (Self-Directed Learning), η οποία είναι συμβατή με τον παραδοσιακό τρόπο διεξαγωγής του εργαστηρίου καθώς και των μαθημάτων γλωσσών προγραμματισμού.
Προς αυτή την κατεύθυνση στηρίχθηκε ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της παρούσας μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας και επί τη βάσει αυτής της έρευνας το ηλεκτρονικό εργαστήριο e-Lab “Learn-Code” θα μπορούσε αν προσαρμοστεί ανάλογα, να αξιοποιηθεί για την εκμάθηση κι άλλων γλωσσών προγραμματισμού.