Προετοιμασία και προδιαγραφή του προτύπου ISO 14001 και εφαρμογή του σε βιομηχανία καλωδίων
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Συστήματα διαχείρισης περιβάλλοντος ; Αειφόρος ανάπτυξη ; Πρότυπα διαχείρισης ποιότητας ; Βιομηχανία καλωδίων ; ISO 14000 Series StandardsΠερίληψη
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονη η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η αλλαγή προσανατολισμού των ανθρώπων προς νέα πρότυπα συμπεριφοράς, τα οποία ενδυναμώνουν την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος σε παγκόσμιο επίπεδο (Afisco,1997). Με τη σειρά τους οι επιχειρήσεις προχώρησαν στην ανάπτυξη εσωτερικής περιβαλλοντικής στρατηγικής και στην κοινοποίηση επίσημων έντυπων για την τήρηση των προβλεπομένων ορίων ρύπανσης, μέσω της εφαρμογής κάποιου Συστήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος, όπως το πρότυπο ISO 14001.
Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η παρουσίαση των προδιαγραφών του Διεθνούς Προτύπου ISO 14001:2004 ως προς τον ρόλο και τις απαιτήσεις του, καθώς επίσης και η εφαρμογή του Προτύπου στη βιομηχανία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ Α.Ε.
Η εργασία αποτελείται από 7 κεφάλαια που το καθένα αποτελεί κομμάτι του αντικειμένου που εξετάζεται.
Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο κεφάλαιο αποτελεί την εισαγωγή της εργασίας, όπου περιγράφονται οι αλλαγές στο πεδίο των σύγχρονων επιχειρήσεων και το πώς σταδιακά οδηγήθηκαν αυτές στην υιοθέτηση των προτύπων.
Στο δεύτερο κεφάλαιο εξετάζονται τα Πρότυπα Ποιότητας Περιβάλλοντος και τα Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης. Γίνεται επίσης, αναφορά στα πρότυπα ποιότητας ISO, με ιδιαίτερη έμφαση στη σειρά προτύπων ISO14000. Ακόμη, γίνεται αναφορά στον Κοινοτικό Κανονισμό EMAS, καθώς και στα πλεονεκτήματα της εφαρμογής ενός Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και της πιστοποίησης ενός οργανισμού.
Εν συνεχεία στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζεται αναλυτικά το πρότυπο ISO14001. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται ιστορική αναδρομή, παρουσιάζονται οι Όροι και Ορισμοί του Προτύπου, καθώς και οι Απαιτήσεις του (γενικές, νομικές και άλλες), γίνεται αναφορά στην εφαρμογή και λειτουργία του, στον έλεγχο εγγράφων, στον έλεγχο λειτουργίας και στην ετοιμότητα και ανταπόκριση σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Τέλος, εξετάζονται τα οφέλη από την υιοθέτηση του προτύπου από έναν οργανισμό.
Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η εφαρμογή του ISO14001 στη βιομηχανία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ Α.Ε. Αρχικά, παρουσιάζονται τα γενικά στοιχεία της υπό εξέταση βιομηχανίας. Στη συνέχεια γίνεται περιγραφή της παραγωγικής διαδικασίας και δίνονται οι καταναλώσεις πρώτων και βοηθητικών υλών, καυσίμων, νερού και ενέργειας. Επίσης, παρουσιάζονται αναλυτικά όλα τα παραγόμενα απόβλητα (αέριοι ρύποι, στερεά μη επικίνδυνα και επικίνδυνα απόβλητα, υγρά απόβλητα) και το σύστημα διαχείρισής τους. Τέλος, παρουσιάζεται η εφαρμογή των διαδικασιών του ISO14001 στην εξεταζόμενη βιομηχανική εγκατάσταση, με στοιχεία που δίνονται σχετικά με τη διαχείριση του Συστήματος, την περιβαλλοντική πολιτική της εν λόγω βιομηχανίας, τις περιβαλλοντικές πλευρές της, καθώς και τους περιβαλλοντικούς σκοπούς και στόχους της.
Στο πέμπτο κεφάλαιο μέσω της εγκατεστημένης ισχύος των μηχανών και του χρόνου λειτουργίας τους επιχειρείται η αποτύπωση των ενεργειακών καταναλώσεων του μηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου Θηβών.
Στο έκτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα περιβαλλοντικά KPI’s της εταιρίας την τελευταία πενταετία και γίνεται αξιολόγηση των περιβαλλοντικών της επιδόσεων.
Τέλος, στο έβδομο κεφάλαιο γίνεται η παρουσίαση των συμπερασμάτων που προκύπτουν από την παραπάνω ανάλυση.