Ανάπτυξη ενός ψηφιακού συνεργατικού περιβάλλοντος μάθησης βασισμένο στο Πρόβλημα (Problem Based Learning) και ενός Συστήματος Διαχείρισης Μάθησης (Moodle) για την ανάπτυξη δεξιοτήτων κριτικής σκέψης στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Τεχνολογικά υποστηριζόμενο μαθησιακό περιβάλλον ; Ηλεκτρονική μάθηση ; Δημιουργικότητα ; Μάθηση βασισμένη στο πρόβλημα ; Δημιουργική επίλυση προβλήματος ; Συνεργατική μάθηση ; Κριτική σκέψη ; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση ; Problem-based learning ; MoodleΠερίληψη
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η πολυπλοκότητα των καταστάσεων που συναντούν τα άτομα τόσο στο προσωπικό όσο και στο μαθησιακό τους περιβάλλον, καταστούν την επίλυση ενός προβλήματος, μέρος της καθημερινής τους εμπειρίας.
Στην εκπαιδευτική διαδικασία παρατηρείται το φαινόμενο, οι εκπαιδευόμενοι να μπορούν να λύνουν τυπικά προβλήματα, αλλά να μη μπορούν να εφαρμόζουν τις γνώσεις τους σε νέα προβλήματα (Hollingworth & McLoughlin 2001;2005).
Έτσι, παρίσταται η ανάγκη για τη δημιουργία μαθησιακών περιβαλλόντων που να αξιοποιούν ανεπαρκώς δομημένα προβλήματα ώστε να υποστηρίζουν τους εκπαιδευόμενους, προκειμένου να αναπτύξουν τις δεξιότητες επίλυσης προβλήματος.
Η παρούσα έρευνα έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος, για την ανάπτυξη δεξιοτήτων επίλυσης προβλήματος στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Για τους σκοπούς της εργασίας επιλέγεται η εκπαιδευτική μέθοδος «μάθηση βασισμένη στο πρόβλημα» (Problem Based Learning-PBL), η οποία χρησιμοποιεί ανεπαρκώς δομημένα προβλήματα και στοχεύει στη διδασκαλία δεξιοτήτων επίλυσης προβλήματος (Elliott & Kennedy, 2006; Lohman & Finkelstein, 2002; Savin-Baden, 2000; Visser, 2002). Ταυτόχρονα, αξιοποιείται ένα τεχνολογικά υποστηριζόμενο περιβάλλον LMS εργαλείου και συγκεκριμένα του Moodle που μπορεί να υποστηρίξει συνεργατικές δραστηριότητες (collaborative activities) που προωθούν την κριτική σκέψη και την επίλυση προβλημάτων (problem solving) (West&West, 2009).
Επομένως, είναι απαραίτητο να ενσωματωθούν διδακτικές στρατηγικές και τεχνικές, οι οποίες μπορούν αποδοτικά και αποτελεσματικά να βελτιώσουν τη μάθηση των μαθητών και την κριτική τους σκέψη (Mandernach, 2006).
Έτσι, η παρούσα διπλωματική εργασία στοχεύει στην υλοποίηση και αξιολόγηση ενός εκπαιδευτικού σεναρίου ενορχηστρωμένο με την PBL υποστηριζόμενο από ένα Σύστημα Διαχείρισης Μάθησης και συγκεκριμένα του Moodle, για την ανάπτυξη δεξιοτήτων κριτικής σκέψης (critical thinking skills), στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.