Χρήση αριθμητικών μεθόδων για την επαλήθευση του περιβαλλοντικού δείκτη EPI
Master Thesis
Συγγραφέας
Παπουτής, Σωτήριος
Ημερομηνία
2016Επιβλέπων
Ταμπουρατζή, ΤατιάναΣουλίου, Δώρα
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Περιβαλλοντικές επιπτώσεις ; Αειφορία ; Περιβαλλοντικοί δείκτες ; Βιώσιμη ανάπτυξη ; Περιβαλλοντική πολιτικήΠερίληψη
Η αειφορία είναι η συλλογή των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών δεδομένων που χρησιμοποιούνται από εταιρίες και κυβερνήσεις για να ελαχιστοποιηθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους για τις μελλοντικές γενιές. Έγιναν αρκετές προσπάθειες για να ποσοτικοποιηθούν τα δεδομένα και να αποδοθούν σε ένα ενιαίο δείκτη.
Στην παρούσα εργασία έγινε προσπάθεια διερεύνησης του περιβαλλοντικού δείκτη EPI 2008, ο οποίος εκδίδεται από το πανεπιστήμιο Yale και το Center for International Earth Science information network του πανεπιστήμιου Columbia, σε συνεργασία με το World Economic Forum. Ο δείκτης αυτός στηρίχθηκε στον πιλοτικό δείκτη EPI 2006.
Σύμφωνα με τη μελέτη του EPI 2008, ο υπολογισμός του δείκτη πραγματοποιήθηκε σε 4 βήματα. Οι 25 Βασικοί δείκτες κάθε χώρας μετατράπηκαν σε 10 Υποκατηγορίες μέσω διάφορων αριθμητικών μεθόδων. Στη συνέχεια οι Υποκατηγορίες μετατρέπονται σε 6 Κατηγορίες Πολιτικής και τέλος σε δυο Στόχους. Έτσι, ο EPI 2008 εξήχθη από μια γραμμική σχέση των 2 Στόχων.
Στην παρούσα εργασία διερευνήθηκαν τόσο η αναπαραγωγή κάθε επιπέδου με το προηγούμενο, όσο και η αναπαραγωγή του EPI με κάθε δυνατό συνδυασμό των δεδομένων. Η προσπάθεια πρόβλεψης κάθε επιπέδου από το προηγούμενο έγινε μέσω τριών διαφορετικών τρόπων υπολογισμού: χρήση όλων των δεδομένων για δημιουργία και έλεγχο του πολυωνύμου (use-all), με την τεχνική σταυρωτής επικύρωσης (cross validation), leave one out (k=1) και με την τεχνική σταυρωτής επικύρωσης, 10-fold (k=10).
Όλα τα παραπάνω έγιναν με σκοπό να επαληθευτεί η μεθοδολογία της επίσημης αναφοράς του EPI 2008 και να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορεί να υπολογιστεί ο δείκτης EPI μιας νέας χώρας, εφόσον είναι διαθέσιμα τα αριθμητικά δεδομένα που απαιτούνται για τον υπολογισμό του.