dc.contributor.advisor | Βοζίκης, Αθανάσιος | |
dc.contributor.author | Χρυσούλη, Ελένη | |
dc.date.accessioned | 2016-02-22T08:54:33Z | |
dc.date.available | 2016-02-22T08:54:33Z | |
dc.date.issued | 2014 | |
dc.identifier.uri | https://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/8498 | |
dc.description.abstract | Η παρούσα διπλωματική είχε ως σκοπό τη μελέτη της νόσου Κοιλιοκάκης, της αιτιολογίας της, της κλινικής της εικόνας και των συμπτωμάτων της, της θεραπείας της, των επιδημιολογικών της στοιχείων σε παγκόσμιο επίπεδο και της ανάλυσης των επιπτώσεών της σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Η νόσος, παρά το γεγονός πως αρχικά θεωρείτο ως σπάνια, έχει αποδειχθεί ως μία κοινή χρόνια ασθένεια που πλήττει τα παιδιά και τους ενήλικες σε ποσοστό 1% παγκοσμίως, ενώ σε κάποιες χώρες ξεπερνά το ποσοστό αυτό. Η αιτιολογία της νόσου είναι διττή και αναφέρεται στην πρόσληψη της γλουτένης ως περιβαλλοντικό παράγοντα και στη γενετική προδιάθεση. Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού παραμένει μη διαγιγνωσκόμενο και ασυμπτωματικό, ενώ δεν έχει επιβεβαιωθεί απόλυτα πως η θεραπεία της νόσου μέσω του αποκλεισμού της γλουτένης από τη διατροφή βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών. Η νόσος, ως ασυμπτωματική, συνδέεται με μία σειρά από άλλες σοβαρές χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, ενώ ως διαγιγνωσκόμενη συνδέεται με εξωεντερικές ανωμαλίες, προκαλώντας δυσφορία στους ασθενείς. Επιπρόσθετα, το κόστος της μη διάγνωσης της νόσου αλλά και το κόστος της διατροφής απαλλαγμένης από γλουτένη είναι υψηλό, προκαλώντας έτσι σοβαρά προβλήματα με συνολική κοινωνική επιβάρυνση αλλά και ατομική. | el |
dc.format.extent | 133 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Πειραιώς | el |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Ιατρική περίθαλψη, Κόστος της | el |
dc.title | Η νόσος της κοιλιοκάκης στην Ελλάδα : οικονομικές επιπτώσεις | el |
dc.title.alternative | Celiac disease in Greece : the economic impact | el |
dc.type | Master Thesis | el |
dc.contributor.department | Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών. Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης | el |
dc.description.abstractEN | This thesis aimed to study the Coeliac Disease, its etiology, its clinical picture and its symptoms, its treatment, its epidemiological data on the global level and its impact on social and economic level. The disease, despite the fact that initially was regarded as rare, it has been proven itself as a common chronic disease that affects children and adults at 1% worldwide, while in some countries exceed this percent. The etiology of the disease is twofold and refers to the intake of gluten as an environmental factor and genetic predisposition. A large proportion of the population remains non-diagnosed and asymptomatic, while it is not absolutely confirmed that treatment of disease by exclusion of gluten from the diet improves the quality of life of patients. The disease, as asymptomatic, is connected to a number of other serious chronic diseases, including diabetes, while as a diagnosed disease, it is associated with extraintestinal anomalies causing discomfort to patients. Additionally, the cost of not-diagnosed disease and the cost of gluten-free diet is high, thus causing serious problems with overall social and personal burden. | el |
dc.contributor.master | Οικονομικά και Διοίκηση της Υγείας | el |
dc.subject.keyword | Κοιλιοκάκη | el |
dc.subject.keyword | Επιδημιολογία | el |
dc.subject.keyword | Αιτιολογία | el |
dc.subject.keyword | Κόστος | el |
dc.subject.keyword | Διάγνωση | el |
dc.subject.keyword | Celiac disease | el |
dc.subject.keyword | Epidemiology | el |
dc.subject.keyword | Etiology | el |
dc.subject.keyword | Cost | el |
dc.subject.keyword | Diagnosis | el |