Εμφάνιση απλής εγγραφής

Το ενδιαφέρον και η προθυμία πληρωμής για βιώσιμο κακάο : μια μελέτη των Ελλήνων καταναλωτών

dc.contributor.advisorΔρίβας, Κυριάκος
dc.contributor.authorΓκίκα Μαντζώρου, Αρχοντία Αργυρούλα
dc.date.accessioned2024-01-09T12:11:00Z
dc.date.available2024-01-09T12:11:00Z
dc.date.issued2023-10
dc.identifier.urihttps://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/16119
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26267/unipi_dione/3541
dc.description.abstractΤο κακάο είναι ένα αγαθό με πλούσια ιστορία, το οποίο καταναλώνεται σε όλον τον κόσμο με διαφορετικές μορφές, είτε ως ρόφημα, γλύκισμα, αλλά και με τη μορφή της γνωστής σε όλους σοκολάτας. Η καλλιέργεια και η παραγωγή του ξεκινάει πολλές φορές από μικρές οικογενειακές καλλιέργειες και αποτελείται από πολλά στάδια, προκειμένου το τελικό αγαθό να φτάσει στον καταναλωτή. Η καλλιέργεια και η παραγωγή του όμως χαρακτηρίζονται από οικονομικές, κοινωνικοοικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, τις οποίες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν και να εξαλείψουν οι ίδιοι οι αγρότες, οργανισμοί, εταιρείες αλλά και κράτη. Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών και στην στροφή προς το βιώσιμο κακάο διαδραματίζουν οι καταναλωτές μέσω των αγοραστικών επιλογών τους, και ιδιαίτερα οι νεότερες γενιές, όπως η γενιά Ζ, καθώς αποκτούν όλο και μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη. Για την επίτευξη των στόχων της παρούσας εργασίας πραγματοποιήθηκε έρευνα μέσω ερωτηματολογίου στην οποία συμμετείχαν 154 Έλληνες καταναλωτές. Η έρευνα αυτή αφορούσε πέντε χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει ένα προϊόν το οποίο περιέχει κακάο, και συγκεκριμένα τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο, τον κοινωνικό αντίκτυπο, το να είναι βιολογικό προϊόν, το να έχει συσκευασία φιλική προς το περιβάλλον και το να το φέρει σήματα πιστοποίησης, όπως το σήμα του Fairtrade, Rainforest Alliance και EU Organic. Αρχικά, διερευνήθηκε το ενδιαφέρον απέναντι στα παραπάνω, και η προθυμία πληρωμής για προϊόντα που φέρουν «καλύτερα» χαρακτηριστικά (π.χ. μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο) ανά ηλικιακή ομάδα. Πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι της διαφοράς μέσων όρων μέσω ελέγχων ANOVA. Το χαρακτηριστικό που φάνηκε να ενδιαφέρει και να επηρεάζει περισσότερο την προθυμία πληρωμής των καταναλωτών κάθε ηλικίας ήταν αυτό του κοινωνικού αντίκτυπου. Έπειτα, πραγματοποιήθηκαν αναλύσεις πολλαπλής παλινδρόμησης με τη μέθοδο εκτίμησης ελαχίστων τετραγώνων (OLS) ώστε να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ των δημογραφικών στοιχείων, του ενδιαφέροντος για κάθε χαρακτηριστικό και των γνώσεων σχετικά με τις προκλήσεις της βιομηχανίας με την προθυμία πληρωμής. Οι αναλύσεις αυτές αποκάλυψαν πως το ενδιαφέρον των καταναλωτών για καθένα από τα πέντε χαρακτηριστικά επηρεάζει σημαντικά και θετικά την προθυμία πληρωμής και, ενώ η συσχέτιση της ηλικίας με την προθυμία πληρωμής δεν ήταν σε κάθε περίπτωση στατιστικά σημαντική, ήταν πάντα αρνητική, υποδεικνύοντας ότι οι νεότερες γενιές παρουσιάζουν μεγαλύτερη προθυμία πληρωμής για προϊόντα που φέρουν τα χαρακτηριστικά που εξετάσθηκαν. Η έρευνα αυτή τονίζει τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν οι καταναλωτές, ιδίως οι νεότεροι, στην προώθηση της βιωσιμότητας στη βιομηχανία του κακάο και παρέχει πληροφορίες για τους παράγοντες που διαμορφώνουν τις αγοραστικές τους αποφάσεις.el
dc.format.extent72el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Πειραιώςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/*
dc.titleΤο ενδιαφέρον και η προθυμία πληρωμής για βιώσιμο κακάο : μια μελέτη των Ελλήνων καταναλωτώνel
dc.title.alternativeConsumers' interest and willingness to pay for sustainable cocoa : a study of Greek consumersel
dc.typeMaster Thesisel
dc.contributor.departmentΣχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών. Τμήμα Οικονομικής Επιστήμηςel
dc.description.abstractENCocoa is a commodity with a rich history, that is consumed all over the world, in different forms, either as a beverage, or a dessert, but also in the form of the well-known bar of chocolate. The cultivation and production of cocoa often begins at small family farms and consists of multiple stages, in order for the final product to reach the consumer. However, its cultivation and production are characterized by economic, socio-economic and environmental challenges, which organizations, companies, and countries are seeking to address and eliminate. Through their purchasing choices, consumers play an essential role in addressing these challenges and shifting towards sustainable cocoa, particularly younger generations such as Generation Z, as they are gaining more and more purchasing power. In pursuit of the objectives of this thesis, a survey was conducted with 154 Greek consumers. This survey covered five characteristics that a product containing cocoa may possess, namely its environmental impact, social impact, being an organic product, having environmentally friendly packaging and bearing certification marks/logos such as the Fairtrade, Rainforest Alliance and EU Organic marks. Initially, the research focused on exploring how interested in these characteristics were the consumers, as well as on exploring their willingness to pay for “better” products (e.x. products with lower environmental impact), by age group. Tests of mean differences through ANOVA tests were carried out. The characteristic that appears to be of most interest and to influence consumers’ willingness to pay the most, regarding every age group, is that of social impact. Multiple regression analyses were performed employing the ordinary least squares (OLS) estimation method to examine the relationship between demographics, interest in each characteristic, and knowledge regarding the industry challenges with willingness to pay. These analyses revealed that consumer interest in each of the five characteristics significantly and positively influenced willingness to pay and, while the association between age with willingness to pay was not statistically significant in every case, it was always negative, indicating that younger generations are more willing to pay for products that possess the characteristics that were examined. This research highlights the key role that consumers, particularly the younger ones, play in promoting sustainability in the cocoa industry and provides information on the factors that shape their purchasing decisions.el
dc.contributor.masterΒιοοικονομία, Κυκλική Οικονομία και Βιώσιμη Ανάπτυξηel
dc.subject.keywordΚακάοel
dc.subject.keywordΒιωσιμότηταel
dc.subject.keywordFairtradeel
dc.subject.keywordΈλληνες καταναλωτέςel
dc.subject.keywordΠροθυμία πληρωμήςel
dc.date.defense2023-12-07


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα
Εκτός από όπου διευκρινίζεται διαφορετικά, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Πειραιώς
Επικοινωνήστε μαζί μας
Στείλτε μας τα σχόλιά σας
Created by ELiDOC
Η δημιουργία κι ο εμπλουτισμός του Ιδρυματικού Αποθετηρίου "Διώνη", έγιναν στο πλαίσιο του Έργου «Υπηρεσία Ιδρυματικού Αποθετηρίου και Ψηφιακής Βιβλιοθήκης» της πράξης «Ψηφιακές υπηρεσίες ανοιχτής πρόσβασης της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πειραιώς»