dc.contributor.advisor | Ματζουρίδου, Φανή | |
dc.contributor.author | Δημάρκο, Ανίσα | |
dc.contributor.author | Dhimarko, Anisa | |
dc.date.accessioned | 2023-06-07T07:30:13Z | |
dc.date.available | 2023-06-07T07:30:13Z | |
dc.date.issued | 2023-05-25 | |
dc.identifier.uri | https://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/15465 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26267/unipi_dione/2887 | |
dc.description.abstract | Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί σημαντική αιτία για την εξάντληση των ενεργειακών πόρων
του πλανήτη και την επιδείνωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Τα οικιακά απορρίμματα
τροφίμων αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών απορριμμάτων
τροφίμων στην Ευρώπη, ενώ η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά
απορριμμάτων τροφίμων στην Ευρώπη. Ο εντοπισμός των στάσεων και των συμπεριφορών
των Ελλήνων καταναλωτών που οδηγούν στη σπατάλη τροφίμων θα μπορούσε να μας
καθοδηγήσει στην εξεύρεση πιθανών λύσεων για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Για τη
διεξαγωγή της έρευνας εφαρμόστηκε ποιοτική ανάλυση, συνοπτική στατιστική, μοντέλο
κατηγορικής παλινδρόμησης και διερεύνηση ερευνητικών υποθέσεων. Τα δεδομένα
συλλέχθηκαν μέσω έρευνας σε δείγμα 467 Ελλήνων καταναλωτών που πραγματοποιήθηκε τον
Νοέμβριο του 2022 στην περιοχή της Αττικής. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι τα
δημογραφικά χαρακτηριστικά, οι στάσεις και οι συμπεριφορές των Ελλήνων καταναλωτών στο
στάδιο της αγοράς και της διαχείρισης των τροφίμων, καθώς και οι απόψεις τους για την
αειφορία και την ασφάλεια των τροφίμων, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για τη
δημιουργία ή την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων. Επιπλέον, όσον αφορά τη σπατάλη
τροφίμων, τα φρούτα, και τα λαχανικά είναι τα τρόφιμα που απορρίπτονται συχνότερα από
τους καταναλωτές. Για να μειωθεί η σπατάλη τροφίμων, είναι απαραίτητο οι Έλληνες πολίτες
να ενημερωθούν σωστά από την πολιτεία για την καλύτερη διαχείριση των τροφίμων τους και
τις επιπτώσεις της σπατάλης τροφίμων στο περιβάλλον και την κοινωνία. | el |
dc.format.extent | 127 | el |
dc.language.iso | en | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Πειραιώς | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ | * |
dc.title | Investigating consumer attitudes and behavior towards food waste : evidence from Greek households | el |
dc.title.alternative | Διερεύνηση στάσεων και συμπεριφοράς των καταναλωτών απέναντι στα απόβλητα τροφίμων : στοιχεία από τα ελληνικά νοικοκυριά | el |
dc.type | Master Thesis | el |
dc.contributor.department | Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών. Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης | el |
dc.description.abstractEN | Food waste is a major cause of the depletion of the planet's energy resources and the
deterioration of social inequalities. Household food waste accounts for more than half of total
food waste in Europe, while Greece is one of the countries with the highest rates of food waste
in Europe. Identifying the attitudes and behaviours of Greek consumers that lead to food waste
could guide us to find possible solutions to reduce it. A qualitative analysis, summary statistics,
a categorical regression model, and an investigation of research hypotheses were applied to
conduct the research. Data were collected through a survey of a sample of 467 Greek consumers
carried out in November 2022 in the Attica region. The results of the research show that the
demographic characteristics, attitudes and behaviors of Greek consumers at the stage of food
purchase and management as well as their views on sustainability and food security, are
important factors in creating or preventing food waste. Furthermore, in terms of food waste,
fruits, and vegetables are the food products that are most often discarded by consumers. To
reduce food waste, it is necessary for Greek citizens to be properly informed by the state about
the better management of their food and the impact of food waste on the environment and
society. | el |
dc.contributor.master | Βιοοικονομία, Κυκλική Οικονομία και Βιώσιμη Ανάπτυξη | el |
dc.subject.keyword | Ελληνικά νοικοκυριά | el |
dc.subject.keyword | Σπατάλη τροφίμων | el |
dc.subject.keyword | Καταναλωτικές στάσεις | el |
dc.subject.keyword | Καταναλωτικές συμπεριφορές | el |
dc.subject.keyword | Βιωσιμότητα | el |
dc.subject.keyword | Οικιακή σπατάλη τροφίμων | el |
dc.date.defense | 2023-06-01 | |