Εμφάνιση απλής εγγραφής

Investigating consumer attitudes and behavior towards food waste : evidence from Greek households

dc.contributor.advisorΜατζουρίδου, Φανή
dc.contributor.authorΔημάρκο, Ανίσα
dc.contributor.authorDhimarko, Anisa
dc.date.accessioned2023-06-07T07:30:13Z
dc.date.available2023-06-07T07:30:13Z
dc.date.issued2023-05-25
dc.identifier.urihttps://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/15465
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26267/unipi_dione/2887
dc.description.abstractΗ σπατάλη τροφίμων αποτελεί σημαντική αιτία για την εξάντληση των ενεργειακών πόρων του πλανήτη και την επιδείνωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Τα οικιακά απορρίμματα τροφίμων αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών απορριμμάτων τροφίμων στην Ευρώπη, ενώ η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά απορριμμάτων τροφίμων στην Ευρώπη. Ο εντοπισμός των στάσεων και των συμπεριφορών των Ελλήνων καταναλωτών που οδηγούν στη σπατάλη τροφίμων θα μπορούσε να μας καθοδηγήσει στην εξεύρεση πιθανών λύσεων για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Για τη διεξαγωγή της έρευνας εφαρμόστηκε ποιοτική ανάλυση, συνοπτική στατιστική, μοντέλο κατηγορικής παλινδρόμησης και διερεύνηση ερευνητικών υποθέσεων. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν μέσω έρευνας σε δείγμα 467 Ελλήνων καταναλωτών που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2022 στην περιοχή της Αττικής. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, οι στάσεις και οι συμπεριφορές των Ελλήνων καταναλωτών στο στάδιο της αγοράς και της διαχείρισης των τροφίμων, καθώς και οι απόψεις τους για την αειφορία και την ασφάλεια των τροφίμων, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για τη δημιουργία ή την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων. Επιπλέον, όσον αφορά τη σπατάλη τροφίμων, τα φρούτα, και τα λαχανικά είναι τα τρόφιμα που απορρίπτονται συχνότερα από τους καταναλωτές. Για να μειωθεί η σπατάλη τροφίμων, είναι απαραίτητο οι Έλληνες πολίτες να ενημερωθούν σωστά από την πολιτεία για την καλύτερη διαχείριση των τροφίμων τους και τις επιπτώσεις της σπατάλης τροφίμων στο περιβάλλον και την κοινωνία.el
dc.format.extent127el
dc.language.isoenel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Πειραιώςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/*
dc.titleInvestigating consumer attitudes and behavior towards food waste : evidence from Greek householdsel
dc.title.alternativeΔιερεύνηση στάσεων και συμπεριφοράς των καταναλωτών απέναντι στα απόβλητα τροφίμων : στοιχεία από τα ελληνικά νοικοκυριάel
dc.typeMaster Thesisel
dc.contributor.departmentΣχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών. Τμήμα Οικονομικής Επιστήμηςel
dc.description.abstractENFood waste is a major cause of the depletion of the planet's energy resources and the deterioration of social inequalities. Household food waste accounts for more than half of total food waste in Europe, while Greece is one of the countries with the highest rates of food waste in Europe. Identifying the attitudes and behaviours of Greek consumers that lead to food waste could guide us to find possible solutions to reduce it. A qualitative analysis, summary statistics, a categorical regression model, and an investigation of research hypotheses were applied to conduct the research. Data were collected through a survey of a sample of 467 Greek consumers carried out in November 2022 in the Attica region. The results of the research show that the demographic characteristics, attitudes and behaviors of Greek consumers at the stage of food purchase and management as well as their views on sustainability and food security, are important factors in creating or preventing food waste. Furthermore, in terms of food waste, fruits, and vegetables are the food products that are most often discarded by consumers. To reduce food waste, it is necessary for Greek citizens to be properly informed by the state about the better management of their food and the impact of food waste on the environment and society.el
dc.contributor.masterΒιοοικονομία, Κυκλική Οικονομία και Βιώσιμη Ανάπτυξηel
dc.subject.keywordΕλληνικά νοικοκυριάel
dc.subject.keywordΣπατάλη τροφίμωνel
dc.subject.keywordΚαταναλωτικές στάσειςel
dc.subject.keywordΚαταναλωτικές συμπεριφορέςel
dc.subject.keywordΒιωσιμότηταel
dc.subject.keywordΟικιακή σπατάλη τροφίμωνel
dc.date.defense2023-06-01


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα
Εκτός από όπου διευκρινίζεται διαφορετικά, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Πειραιώς
Επικοινωνήστε μαζί μας
Στείλτε μας τα σχόλιά σας
Created by ELiDOC
Η δημιουργία κι ο εμπλουτισμός του Ιδρυματικού Αποθετηρίου "Διώνη", έγιναν στο πλαίσιο του Έργου «Υπηρεσία Ιδρυματικού Αποθετηρίου και Ψηφιακής Βιβλιοθήκης» της πράξης «Ψηφιακές υπηρεσίες ανοιχτής πρόσβασης της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πειραιώς»