Εμφάνιση απλής εγγραφής

Επιχειρηματική υπευθυνότητα και βιωσιμότητα : η σπατάλη τροφίμων στον κλάδο των ξενοδοχείων

dc.contributor.advisorΜανασάκης, Κωνσταντίνος
dc.contributor.authorΠάλλης, Θεόδωρος
dc.date.accessioned2023-06-01T05:19:26Z
dc.date.available2023-06-01T05:19:26Z
dc.date.issued2023-04
dc.identifier.urihttps://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/15451
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26267/unipi_dione/2873
dc.description.abstractΜε την κλιματική κρίση να επηρεάζει τις ζωές μας σε όλο και περισσότερους τομείς, πρακτικές υιοθέτησης βιώσιμων συμπεριφορών και καινοτόμων πρωτοβουλιών ολοένα και αυξάνονται. Πρόσφατες δράσεις και μεταρρυθμιστικές πολιτικές ανοίγουν το δρόμο, ώστε επιχειρήσεις, κυβερνητικοί φορείς και κοινωνία να είναι σε θέση να συμβάλλουν έμπρακτα στην ανάπτυξη στρατηγικών και στην απόκτηση υπεύθυνων συνειδήσεων και νοοτροπίας προς μια βιώσιμη μετάβαση, που θα έχει στο κέντρο της τη ζωή και τον άνθρωπο. Η παρούσα διπλωματική εργασία στηριζόμενη στην πρόσφατη βιβλιογραφία και στις τάσεις ενσωμάτωσης αειφόρων στρατηγικών από επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων του κλάδου της φιλοξενίας, αποσκοπεί στην ανάδειξη της σημασίας του όρου της βιωσιμότητας από τους διοικούντες εταιρειών και οργανισμών. Ταυτόχρονα στοχεύει στην ενημέρωση για το φαινόμενο της σπατάλης και απώλειας τροφίμων, δεδομένης και της περιορισμένης γνώσης πολιτών και εργαζομένων λόγω απουσίας στοιχειώδους προβολής κι εκπαίδευσης πάνω στο θέμα, σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, μια σπατάλη που εντοπίζεται σε πολύ υψηλά επίπεδα κυρίως στις κουζίνες σπιτιών κι εστιατορίων και συγκεκριμένα στο στάδιο της κατανάλωσης και της προετοιμασίας. Εξειδικεύοντας το ζήτημα της διαχείρισης των τροφίμων στον κλάδο των ξενοδοχείων, όροι που σχετίζονται με τη βιώσιμη καινοτομία, την περιβαλλοντική ισορροπία και την κοινωνική ευημερία θα αναλυθούν, με στόχο την ανάδειξη προβλημάτων και των τρόπων αντιμετώπισής τους. Δεδομένων των προβλέψεων για αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού τα επόμενα χρόνια και λόγω της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από την αλόγιστη σπατάλη τροφίμων, μια κατάσταση που οδηγεί σε περιβαλλοντική υποβάθμιση και σε κλιματικές διαφοροποιήσεις, η μέχρι τώρα προσέγγιση του φαινομένου τόσο από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις όσο και από κρατικούς φορείς φανερώνει πολλά κενά στις πολιτικές, στη λήψη αποφάσεων και μέτρων αντιμετώπισης. Με τις διεθνής οδηγίες που έχουν εκδοθεί τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες αποσκοπούν συν τοις άλλοις στην ανάπτυξη επιχειρηματικά βιώσιμων στρατηγικών, στη δημιουργία υγιών συνεργασιών με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, στην καταπολέμηση φαινομένων όπως η ακραία πεινά και στην προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης και παραγωγής, φανερώνεται έμπρακτα ο στρατηγικός προσανατολισμός των υπευθύνων και η πρόθεση βελτίωσης της παρούσας κατάστασης, δίνοντας έμφαση στα μέσα, τα οποία χρειάζονται και πάνω στα οποία στηρίζονται οι προσπάθειες επίτευξης των αλλαγών. Με την επιχειρηματική βιωσιμότητα να βρίσκεται στον πυρήνα της διπλωματικής εργασίας, θα αναλυθεί ακόμα, το πώς οι επιχειρήσεις στα πλαίσια της πράσινης μετάβασης θα μπορέσουν να προσαρμοστούν και να ενσωματώσουν βιώσιμες πρακτικές χωρίς να θέτουν σε ρίσκο την κερδοφορία τους, δίνοντας βάση σε όρους όπως το Triple Bottom Line (3P’s) και στην ανάπτυξη κριτηρίων ESG. Με δεδομένο ότι το τραπεζικό σύστημα είναι πλέον υποχρεωμένο να εξετάζει τα συγκριμένα κριτήρια προκειμένου να χρηματοδοτήσει μια επιχείρηση, παρέχοντας παράλληλα σημαντικά και μετρήσιμα προνόμια σε αυτές που με διαφάνεια τα υιοθετούν, η χάραξη πορείας μιας αειφόρου μετάβασης, για όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους, καθίσταται αναγκαία. Ακόμα, θα εξεταστεί, το πώς το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων αποτελεί πρόβλημα τόσο σε επίπεδο καταναλωτή όσο και σε επίπεδο επιχειρήσεων κυρίως στον κλάδο της φιλοξενίας. Με τις επιχειρήσεις να εκμεταλλεύονται την τεχνολογία και τα καινοτόμα εργαλεία, τα οποία στοχεύουν στη μέτρηση των παραγόμενων ποσοτήτων και στην επαναχρησιμοποίησή τους στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας τείνοντας να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι στη διακυβέρνηση των μονάδων και κατ’ επέκταση στον περιορισμό του φαινομένου, θέτονται οι βάσεις μετατροπής του προβλήματος σε βιώσιμη καινοτομία, δημιουργώντας παράλληλα προστιθέμενη αξία τόσο για τις ίδιες, όσο και για το περιβάλλον και την ευρύτερη κοινωνία, στην οποία δραστηριοποιούνται.el
dc.format.extent142el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Πειραιώςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/*
dc.titleΕπιχειρηματική υπευθυνότητα και βιωσιμότητα : η σπατάλη τροφίμων στον κλάδο των ξενοδοχείωνel
dc.title.alternativeCorporate responsibility and sustainability : food waste in the hotel industryel
dc.typeMaster Thesisel
dc.contributor.departmentΣχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών. Τμήμα Οικονομικής Επιστήμηςel
dc.description.abstractENWith the climate crisis affecting our lives in more and more areas, practices of adopting sustainable behaviours and innovative initiatives are on the rise. Recent actions and reform policies are paving the way for businesses, governmental bodies and society to be able to contribute actively to the development of strategies and the acquisition of responsible consciences and mindsets towards a sustainable transition with life and people at its centre. This thesis, based on the recent literature and the trends in the integration of sustainable strategies by companies including those in the hospitality industry, aims to highlight the importance of the term sustainability by managers and organizations. At the same time, it aims to raise awareness about the food loss and waste (FLW) phenomenon, given the limited knowledge among citizens and workers due to the lack of basic awareness and education on the issue at all stages of the supply chain, a waste that is found at very high levels mainly in home and restaurant kitchens and specifically at the consumption and preparation stage. Focusing on the issue of food management in the hotel sector, terms related to sustainable innovation, environmental balance and social well-being will be analysed, with the aim of highlighting problems and ways to address them. Given the predictions of a growing global population in the coming years and the environmental burden of imprudently food waste, a situation that leads to environmental degradation and climate variations, the approach to the phenomenon by both private businesses and governmental bodies so far reveals many gaps in policies, decision-making and response measures. With the international directives issued in recent years in the context of the United Nations Sustainable Development Goals, which aim, among other things, to develop sustainable business strategies, to create healthy partnerships that respect people and the environment, to combat phenomena such as extreme hunger and to promote responsible consumption and production, the strategic orientation of those in charge and the intention to improve the current situation are clearly demonstrated, emphasizing the means needed and on which efforts to achieve change are based. With the term of business sustainability being at the core of the thesis, it will also analyse how businesses in the context of the green transition will be able to adapt and incorporate sustainable practices without putting their profitability at risk, emphasizing on terms such as the Triple Bottom Line (3P's) and the development of ESG criteria. Given that the banking system is now obliged to examine these criteria to finance a business, while providing significant and measurable privileges to those who transparently adopt them, charting a course for a sustainable transition, for all businesses regardless of size, becomes necessary. Moreover, it will be examined how the issue of food waste is a problem both at the consumer and business level, especially in the hospitality sector, where technology and innovative tools, which aim to measure the quantities produced and reuse them in the context of the circular economy, tend to become an integral part of corporate governance and, by extension, to limit the phenomenon, lay the foundations for transforming the problem into sustainable innovation, while creating added value for themselves, the environment and the wider society in which they operate.el
dc.contributor.masterΒιοοικονομία, Κυκλική Οικονομία και Βιώσιμη Ανάπτυξηel
dc.subject.keywordΕπιχειρηματική υπευθυνότηταel
dc.subject.keywordΔιαφάνειαel
dc.subject.keywordΣτόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξηςel
dc.subject.keywordΣπατάλη / απώλεια τροφίμωνel
dc.subject.keywordΠεριβάλλονel
dc.subject.keywordΞενοδοχείαel
dc.date.defense2023-05-10


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα
Εκτός από όπου διευκρινίζεται διαφορετικά, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Πειραιώς
Επικοινωνήστε μαζί μας
Στείλτε μας τα σχόλιά σας
Created by ELiDOC
Η δημιουργία κι ο εμπλουτισμός του Ιδρυματικού Αποθετηρίου "Διώνη", έγιναν στο πλαίσιο του Έργου «Υπηρεσία Ιδρυματικού Αποθετηρίου και Ψηφιακής Βιβλιοθήκης» της πράξης «Ψηφιακές υπηρεσίες ανοιχτής πρόσβασης της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πειραιώς»