Η ιδέα του εγκλήματος πολέμου και πτυχές της πορείας της στη μεταπολεμική περίοδο
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Ανθρώπινα δικαιώματα ; Εγκλήματα πολέμου ; Διεθνείς συμβάσεις ; Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ; Ανθρωπιστικό δίκαιο ; Διεθνές ποινικό δίκαιο ; Δίκαιο των ενόπλων συγκρούσεωνΠερίληψη
Στόχος της εργασίας αυτής ήταν, να γίνει μια θεωρητική προσέγγιση της ιδέας του εγκλήματος πολέμου, σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και σε σχέση με τη νομική διάσταση του θέματος. Το θέμα της εργασίας αυτής είναι η ιδέα του εγκλήματος πολέμου. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζεται αρχικά η σύνδεση του εγκλήματος πολέμου με τα ανθρώπινα δικαιώματα, επειδή το έγκλημα πολέμου, αποτελεί περίπτωση καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε καιρό πολέμου. Παρουσιάζονται προσεγγίσεις, αντιλήψεις, ο σκοπός και η χρησιμότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γίνεται αναφορά στην οικουμενική διακήρυξη και σε συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Επιπλέον, γίνεται αναφορά στην επιρροή του Jean Jacques Rousseau στο Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Αναφέρονται οι συμβάσεις της Γενεύης και συνδέεται το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και το Δίκαιο των Ενόπλων Συγκρούσεων με το έγκλημα πολέμου. Παράλληλα, παρουσιάζονται περιπτώσεις διάπραξης εγκλημάτων πολέμου και γενοκτονιών.
Γίνεται λόγος για την έννοια του εγκλήματος πολέμου και για το τι περιλαμβάνει η έννοια αυτή. Αναφέρονται οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται προκειμένου να στοιχειοθετηθεί ένα έγκλημα πολέμου. Γίνεται διάκριση των εγκλημάτων πολέμου από τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και από το έγκλημα της γενοκτονίας. Τέλος, τονίζεται η ανάγκη ύπαρξης διεθνούς ποινικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου και αναφέρονται οι δίκες της Νυρεμβέργης και του Τόκιο.