Η προβληματική προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενωσιακό και εθνικό δίκαιο : πορίσματα εφαρμογής και δυσλειτουργίες υπό το φως της παραμέτρου της προνομιακής τιμολόγησης στην Ελλάδα
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ; Νομοθεσία ; Δίκαιο της ενέργειας ; Ενεργειακή πολιτική ; Προνομιακή τιμολόγησηΠερίληψη
Η παρούσα πτυχιακή εργασία εκπονήθηκε στα πλαίσια του 1ου κύκλου (Ακαδημαϊκό Έτος 2014-2015) του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην «Ενέργεια: Στρατηγική, Δίκαιο και Οικονομία» του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Το πρώτο μέρος της παρούσας διπλωματικής εργασίας, το οποίο χωρίζεται σε δύο υπομέρη, αποτελεί μία εισαγωγή στην εξέλιξη του θεσμικού και ρυθμιστικού πλαισίου για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στο πρώτο σκέλος αυτού, γίνεται μία καταγραφή της ιστορικής διαμόρφωσης του ενωσιακού νομοθετικού πλαισίου, ενώ στο δεύτερο σκέλος του παρουσιάζεται η εξέλιξη του εθνικού θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου που διέπει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σκοπός του παρόντος κεφαλαίου, εν γένει, είναι να αναδειχθεί η ενεργειακή πολιτική που ακολούθησε η Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα η Ελλάδα, ως προς την τιμολόγηση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, και ανήγαγε την συγκεκριμένη πολιτική σε στρατηγικής σημασίας ζήτημα.
Στο δεύτερο μέρος της παρούσας πτυχιακής μελέτης, το οποίο, επίσης, χωρίζεται σε δύο υπομέρη, εξειδικεύεται περαιτέρω το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο. Ειδικότερα στο πρώτο υπομέρος αυτού, καταδεικνύεται η νομοθετική εξέλιξη, η οποία οδήγησε σε άμεση επέκταση και προώθηση των ΑΠΕ, κυρίως, μέσω της προνομιακής τιμολόγησης που χρησιμοποιήθηκε ως ένα βασικό επενδυτικό κίνητρο. Σκοπός αυτού του κεφαλαίου είναι να αναδειχθούν οι στρεβλώσεις της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, υπό το πρίσμα της παραμέτρου της προνομιακής τιμολόγησης των ΑΠΕ. Ενώ, στο δεύτερο υπομέρος αυτού, αναπτύσσονται εξειδικευμένα νομικά ζητήματα που ανέκυψαν, κατόπιν αλλεπάλληλων νομοθετικών ρυθμίσεων και κανονιστικών παρεμβάσεων στην τιμολόγηση της παραχθείσας και πωληθείσας ηλεκτρικής ενέργειας από τους παραγωγούς των ΑΠΕ, καταγράφοντας τις αντικρουόμενες απόψεις, όπως έχουν διατυπωθεί.
Τέλος, η εργασία ολοκληρώνεται με μία καθολική και συμπερασματική εκτίμηση του θεσμικού πλαισίου, που διέπει την προνομιακή τιμολόγηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και τις επικείμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, που πρόκειται να αλλάξουν σε σημαντικό βαθμό τον τρόπο τιμολόγησης της παραχθείσας ηλεκτρική ενέργειας από ΑΠΕ.