Θαλάσσιο εμπόριο, ναυσιπλοΐα και διεκδικήσεις κρατών στη περιοχή της Αρκτικής σύμφωνα με το σύγχρονο δίκαιο της θάλασσας
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Διεκδικήσεις στην Αρκτική ; Νομικό καθεστώς στην Αρκτική ; Βόρειος Πόλος ; Περιβαλλοντικές αλλαγέςΠερίληψη
Όταν κάποιος κάνει λόγο για το διεθνές εμπόριο στη πραγματικότητα αναφέρεται στη ναυτιλία. Η ναυτιλιακή δραστηριότητα αποτελεί ένα μέσο σφυγμομέτρησης και πρόβλεψης της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη τόσο με τις περιβαλλοντικές όσο και με τις γεωπολιτικές και πολιτικές εξελίξεις. Η διπλωματική εργασία που ακολουθεί δίνει μία εικόνα αυτής της σύνδεσης παρουσιάζοντας τις περιβαλλοντικές εξελίξεις και πως αυτές επιδρούν στο τομέα της εμπορικής ναυτιλίας.
Έχοντας ως βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, θα αναλυθεί το βασικό διεθνές καθεστώς που ισχύει στον ευρύτερο χώρο του Βόρειου Πόλου σε συνάρτηση με τη ναυσιπλοΐα και τις προοπτικές της στον ίδιο χώρο. Ειδικότερα θα αναλυθεί η παρούσα κατάσταση ως προς τις δυνατότητες ναυσιπλοΐας και κυρίως η, όπως διαφαίνεται, διευρυμένη προοπτική ναυσιπλοΐας και θαλάσσιου εμπορίου στο χώρο αυτό λόγω της εξελισσόμενης μείωσης των πάγων στην ίδια περιοχή.
Το γεγονός αυτό εφόσον συνεχιστεί είναι προφανές ότι ανοίγει τεράστιες προοπτικές για τη ναυσιπλοΐα και το θαλάσσιο εμπόριο, δημιουργεί όμως και δυσεπίλυτα προβλήματα που αφορούν τη προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην ίδια περιοχή αλλά και αντιπαραθέσεις και ανταγωνισμό μεταξύ των Αρκτικών κρατών για τον έλεγχο και την επιρροή στη περιοχή.
Βασικό νομικό καθεστώς για το χώρο αυτό και την ειρηνική επίλυση των διαφορών αποτελεί το δίκαιο της θάλασσας αλλά και κάποιοι νέοι κανόνες του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).